Éradony 108. szám
Rövid leírás:
A 19. században épült éradonyi lakóház jellegzetes alkotása a korabeli érmelléki népi építészetnek. Téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős, egyosztatú épület, amelynek utcai homlokzatán két egyenes záródású, zsalugáteres ablak látható, fölöttük palatáblával fedett párkány húzódik. Az épület oromzata deszkából készült, két kis világítóablakkal. Udvari homlokzatán fából készült mellvédes, oszlopos tornác áll, amelynek első, ucta felőli oszlopa kőből készült. Az épületet lábazat veszi körbe.

Éradony középkori eredetű kisfalu a Nagyvárad-Szatmárnémeti főút mentén. Első írásos említése 1262-ből való Odon formában, 1337-ben Odun, 1408-ban pedig Eeradon, és az Ádám személynév bajor-osztrák formájának származéka.