Szabadtéri Falumúzeum

Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
A Strada Dealul Florilor É-i oldalán
Az intézmény romá neve Muzeul Satului
Rövid leírás:
Máramaros vidéke a Kárpát-medence azon kevés területeinek egyike, amelyek élő népi építészetüket máig a leginkább megőrizték. E változatos és érdekes népi építészeti hagyományból gyűjtött össze egy csokorra valót a nagybányai skanzen.
A történelmi belvárostól É-ra, a Zazar folyó É-i partján egykor volt Klastromrét nagy, egybefüggő zöldterülete mára jelentős részben beépült: házak, stadion, emlékmű, két nagy városi temető, stb. települt rá. A mutatóba még meghagyott parkban álló néprajzi múzeum közelében, attól ÉK-re, a bokros-fás zöld területbe simulva találjuk a domboldalban a szabadtéri néprajzi múzeumot. A több tucat eredeti, ide áttelepített épület az országrész négy építészeti és néprajzi csoportját (Máramaros, Lápos-vidék, Kővár-vidék, Szatmár) falusi faépítészetét reprezentálja. Leglátványosabb, egyben legrégebbi épülete a skanzen ÉK-i részén, a domboldalon újjáépített, Oláhkékes (Checiş) faluból származó, görög katolikus fatemplom. A kő alapokon álló, teljes egészében fából készült, zsindellyel fedett épület eredeti helyén 1630-ban épült, Szent György tiszteletére. A templom falait – nem csak az ikonosztázt, hanem valamennyi falat! – belülről jellegzetes stílusú, bibliai tárgyú festmények díszítik. A fedett előtérrel és 3 osztatú belső térrel rendelkező templom fölé karcsú, magas, 4 fiatornyos sisakú torony emelkedik.

Alapvetőleg jó állapotban lévő épületek.

Pénzverde (0.520 km)