Megújulásunk támogatója:  

Teleki Magyar Ház
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 39,811'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,042'
Védettség van?
nem
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Minerilor (korábban Thököly Imre utca ) 5-7.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A valójában több önálló, vidéki eklektikus stílusú, egykori lakóépületből álló, egymáshoz udvarral kapcsolódó együttes az 1870-es évek második felében épült fel a Zazar folyó partján futó utcában, a városközponthoz közel. Nevét onnan kapta, hogy itt töltötte élete utolsó évtizedét Teleki Sándor gróf. Háló és dolgozó szobáját a nagyobb épület utcai szárnyában rendezte be. Itt halmozta fel valóságos múzeumnyi értékét, 1848-49-es, ill. olasz polgárháborús relikviáit, műkincseit. Az ekkoriban gyártott nyílászárók, míves ablakok, ajtók, üveges beépített szekrények Teleki személyes utasításai szerint készültek, máig tükrözve remek ízlését.
A névadó Gróf Teleki Sándor (1821-1892) a 19. századi Nagybánya színes, utólag díszpolgársággal is elismert egyénisége volt. Petőfi és Táncsics barátjaként az erdélyi hadseregben, Bem segédtisztjeként, ezredesi rangban végigverekedte 1848-49. véres csatáit, majd Garibaldi oldalán, szintén segédtisztként folytatta az európai szabadságküzdelmeket. Az irodalomtörténetbe akkor vonult be, amikor a mézes heteiket töltő Petőfiéket látta vendégül koltói kastélyában, ezzel járulva hozzá a magyar költészet legszebb szerelmes verseinek létrejöttéhez... Emigrációjából csak a kiegyezés évében tért haza. Regényes életét értékes és szórakoztató memoárkötetben foglalta össze.
A széles körű helyi civil összefogás és anyaországi segítség révén megújult, egyházi tulajdonú épület 2002. óta helyszíne a nagybányai és a városkörnyéki szórvány magyarság kulturális életének. A fokozatosan megújuló központ találkozó helyként, értékes kulturális programokkal szolgálja a megmaradást.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-20 23:38:36
 
 

Állapotjelentések

2020.02.29 23:59 dludovicus állapot: 5 - egyéb

Az épületegyüttes 2014 óta folyamatos felújítás alatt áll. Az elmúlt években sikerült szinte a teljes épületegyüttes megújítani, s a közel 140 éves, faragott, címeres kapuzatot is gyönyörűen restaurálták. Jelenleg a kisebbik épület udvar felőli homlokzatán dolgoznak.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.