Megújulásunk támogatója:  

Scala (Tokajik) mozi

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 59,490'
Hosszúság (lon):
E 21° 14,707'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Masarykova 7, Hlavná 78
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A mozi 1930-31-ben épült Őry (Oelschlager) Lajos 1929-ben készült tervei alapján. Őry, mint ismert kassai építészmérnök több mozit is tervezett, mire kezdetét vette az eperjesi mozi tervezése és építése.

Addig egyetlen mozija volt csak a településnek, az Olimpia, amely az 1920-as évekre már rossz állapotban, elavult feltételek között tudott csak mozgófilmszínházként működni. A nézőtéren még kályhával fűtöttek a vetítések alatt, amely óhatatlanul maga után vonta egy korszerű mozi megépítésének igényét.

Őry Lajos klasszicizmusból és modern építészeti elemekből ötvözött stílusa a funkcionalizmus jegyében teljesedett ki. Ezen épületét is a fenti jellemzők határozták meg. Lapos tetővel lezárt, egyszerű, kétszintes épületet tervezett. Utcai homlokzatát majdnem tökéletes szimmetria uralja, a tető alatti attikán függőleges osztású vaskorláttal. Mind a külső, mind a belső megjelenésében az épületet egyszerű anyaghasználat jellemzi.

Belső kialakításában a bejáraton keresztül egy passzázsba lépünk, ahol középen pénztár, kétoldalt üzletek, büfé, irodák és a mozi egyik kijárata kapott helyet.

A mozirész két szint belmagasságú, magastetős, belül a világítás és a vetítés összehangoltan működött, a nézőtéren a fények fokozatosan aludtak ki és gyúltak föl ismét. Mellette már ellátták a nézőteret vészvilágítással is, amely az épület világításától függetlenül működött. A stukkódíszes mennyezet, a csillagos eget idézte meg a kék éggel, arany csillagokkal és a holddal. A moziban a vászon mellett helyet kapott egy színpad is, zenei produkciók előadására. Az erkéllyel, páholyokkal is ellátott mozi összesen 456 főt tudott befogadni, akik 6 kijáraton tudták elhagyni a nézőteret.
Érdekessége volt az épületnek, hogy a telek végébe szabadtéri mozit is építettek.

A mozi épülete az Őry család tulajdonában volt, egészen 1945-ig, ekkor a mozi állami felügyelet alá került, majd 1951-ből megváltozott a neve, és Tokajik lett. 1965-ben átépítették és teljesen megváltoztatták mind külső mind belső megjelenését.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-05-15 14:54:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.