Caraffa-börtön

Floriánova és Jarková utcák kereszteződésének DK-i sarka
Jelenleg is zajlik az épület felújítása, 2012-ben mint kulturális központ nyitja meg kapuit.
Rövid leírás:
A fő térből nyíló kis utcában álló épület a 15-16. században épült, gótikus stílusban, így a város egyik legrégebbi háza. A történelem során sok funkciója volt: raktár, fegyvertár, börtön, levéltár.
A hagyomány az épületet \\\"az eperjesi hóhér\\\" Antonio Caraffa osztrák császári tábornokhoz, illetve ennek eperjesi rémtetteihez köti. 1687-ben Caraffa \\\"vésztörvényszéket\\\" állított fel az elfoglalt Eperjesen és mintegy 300 evangélikus polgárt kínoztatott meg, 24-et pedig a fő téren ki is végeztetett. Azzal vádolta őket, hogy részt vettek Thököly császárellenes szervezkedésében. A valóságban a protestánsok megfélemlítése, illetve a gazdag polgárok vagyonának elkobzása vezette a tábornokot.
Történészek szerint az épületnek, amely a 17. század végén városi vendéglő volt, ténylegesen valószínűleg nem sok köze lehetett Caraffához, mai elnevezését a 19. században kapta.