Rákóczi-ház

Városi palota
Fő utca 86.
Egyéb adat:
Az orsó alakú főtér keleti részén, a gótikus Szent Miklós-templom szentélyéhez közel, az út túloldalán található
Rövid leírás:
A 17. században épült reneszánsz stílusban. 1633-ban Rákóczi György a császár követeivel itt kötötte meg az eperjesi egyezményt. Egy másik Rákóczihoz is kötődik: II. Rákóczi Ferenc fejedelem is lakott e házban rövid ideig, amikor a császáriak sárosi kastélyában elfogták és mielőtt Bécsújhelyre börtönbe vitték volna, néhány napra ide zárták el 1703-ban.
A palota oromzatának sgraffitóját 1903-ban a budapesti Iparművészeti Főiskola növendékei újították fel. Az egykori királyi Magyarország területén egyik legépebben megmaradt reneszánsz épületnek jellegzetes dísze még a pártázat és a homlokzatát díszítő, mozgalmassá tevő három kiugró zárt erkély.
A Rákóczi-házban múzeum várja a látogatókat.