Megújulásunk támogatója:  

Sáros vára

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 3,155'
Hosszúság (lon):
E 21° 10,550'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a településtől ÉNY-ra lévő, ovális, erdővel borított, kúp alakú, 570 m magas hegy, a Sárosi várhegy (Šarišský hradný vrch) platóján található.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település fölötti hegyre talán még a tatárjárás (1241-42) előtt emelték Sáros várát, amely a 18. századig a hasonnevű megye székhelye és egyben a Magyar Királyság egyik fontos ÉK-i határvára volt. A korai keltezést támogató adat szerint a vár kápolnájába temették el II. Béla király egyik leányát. A királyi építésű vár a 13-14. sz fordulóján magánföldesúri kézbe került: az Aba nemzetséghez. A 15. században a betörő huszita harcosok évtizedekre megvetették itt lábukat, csak Mátyás király verte ki innen őket. Szerepet kapott a „Királyi” Magyarország és Erdély közti háborúkban és a 17. századi kuruc küzdelmekben is. A vár végső pusztulása 1684. körülre tehető, amikoris a Habsburgok kurucellenes harcaiban végleg a császáriak kezére került.
A nagyjából É-D-i irányban elnyúló, hatalmas platót körülölelő falak egy különösen nagy területű, 4,5 hektárnyi huszárvárat ölelnek körül. Bejárata ÉK felől nyílt, egy ó-olasz típusúvá átépített kapuépítményen keresztül. A külsővár viszonylag vékony, falai és félkör vagy patkó alaprajzú tornyai, melyek javarészt romosan, de még magasan állnak, a 15. században épültek. A vár központjában találjuk annak legidősebb, még a 13. században épült részét, a hatalmas, 13x13 méteres alaprajzú, 4 m-nél is vastagabb falú öregtornyot, mely egykor 28 m magas lehetett. E tornyot szabályos téglalap alaprajzú, erős kerítő falak és palotaszárny vette körül, melyet kívülről még szárazárokkal is megerősítettek. A hatalmas, javarészt még kutatatlan vár egykor volt épületeire ma csak a sűrű bozótban mutatkozó felszíni alakulatok, kisebb-nagyobb falcsonkok, horpadások utalnak.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-02 16:17:08
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.