Megújulásunk támogatója:  

Református templom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 59,993'
Hosszúság (lon):
E 24° 22,575'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi szélén, a volt szász templomtól északnyugatra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Tacs (Tonciu) falu Beszterce-Naszód megyében, Besztercétől 20 km-re délre fekszik.

Református temploma feltehetően a 17-18. században épült a szájhagyomány szerint sövényfalú templomként, melyet a későbbiekben erősítettek, javítottak. A szentély-hajó-torony térfűzésű templomhoz a későbbiekben portikusz épült.

Különös kultúrtörténeti értéket képvisel az 1711-ben készült, festett kazettás mennyezet, melyet növényi ornamentika és állatalakos ábrázolások díszítenek.

Az egykori református templom tartószerkezeti károsodások miatt menthetetlenné vált, a toronyalj boltozata 2016. elején beszakadt, a hajófalak megnyíltak, repedezettek. Tizenöt évvel ezelőtt a gyülekezet megvásárolta a szász evangélikus műemléktemplomot. E felújított épület szolgál napjainkban a reformátusok templomaként.

A kis létszámú gyülekezetnek nem áll módjában a napjainkban használaton kívüli templomot a mennyezet miatt helyreállítani, a famennyezet kimentése az egyetlen esély annak fennmaradására.

Az értékes famennyezet tartószerkezete meggyengült, faanyaga rovar és gombafertőzött, deszkái jelentős mértékben elváltak a tartógerendáktól. Megmentése érdekében elengedhetetlen a mennyezet lebontása, állagmegóvása és szakszerű raktározása.

A Teleki László Alapítvány megbízásából a famennyezet bontási, állagmegóvási és biztonságos elhelyezési munkálatai megkezdődtek.

A leírás és a képek forrása: www.romerterv.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-31 03:17:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.