Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 0,233'
Hosszúság (lon):
E 24° 18,968'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Vermes község a Mezőség É-i felében, a Szamosmelléki-dombvidék Sajói ágában, a Lekence (Kecsedi) patak mellett fekszik A helységet 1332-ben a pápai tizedjegyzék Vermusnak írja. 1439-ben Vermes, 1441-ben Wermes néven szerepel.

1332-ben már plébániatemploma van, ebben az évben papja, Jakab, a pápai tizedjegyzék szerint késedelmes fizetés miatt intést kap és 1333-ban fizet is 1 fertó ezüstöt. 1529-ben Tamás a plébános.

A XV. században új templom épül gótikus stílusban, reneszánsz elemekkel. Tornya 1579-ből való, egyetlen kőből faragott szószéke pedig 1497-ből.
A Basta-korszakban, 1602-ben csaknem teljesen elpusztul, lakóival együtt. Temploma azonban túléli a zord időket, s gyarapodó lakói fenntartják, pedig egy ideig lelkipásztor nélkül maradnak. Középkori katolikus lakossága a reformáció idején lutheránus lesz, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház és még a 20. század elején is az.

A szász lakosság kivándorlása miatt gyülekezetét vesztett templom manapság az összeomlás határán van, úgy tűnik, menthetetlen.

Egykori, ovális alakú védőfala méternyi magasságban látható, és fennáll még a kaputorony is, amely egykor harangtoronyként szolgált.

A leírás forrása: varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-16 01:18:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.