Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 6,988'
Hosszúság (lon):
E 21° 48,841'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bors, 96. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A román-magyar országhatár mellett fekvő magyar nagyközséget először a Váradi Regestrum említi 1215-ben, Burs néven. Az 1291. évi püspöki tizedjegyzékben már Borsként szerepel, neve a török eredetű bors főnévből származik.
A település református temploma a 1780-as években, barokk stílusban épült, 1885-ben magasították meg, 1910-ben pedig átépítették, zsindelytetejét bádogra cserélték és átalakították a toronysisakot. Az istenháza 1944-ben leégett, a község lakosságának négy esztendőbe telt a károk helyreállítása.
Az egyhajós templom tornya a nyugati homlokzat előtt áll, sarkai lenyesettek, kisméretű, egyenes záródású főbejárata a torony déli oldalán található. Fölötte övpárkány, alatta pedig egy fogazott ívsor húzódik. A torony fölső szintjein egy kerek és egy kisebb szegmensíves ablak nyílik, a felső emeleti két övpárkány között mind a négy oldalon egy-egy félköríves, zsalugáteres ablak töri meg a falsíkot. Bádoggal fedett csúcsos sisakja alá órát utánzó rátét került. A hajó külső oldalait a koronázópárkány alatt fogazott ívsor, lentebb fogazott ívsoros keskeny övpárkány díszíti. A déli oldalhoz portikusz kapcsolódik, tőle jobbra és balra is szegmensíves záródású, könyöklőpárkánnyal ellátott ablak található. A két szélső ablak melletti teret egy-egy kisebb méretű szegmensíves világítóablak egészíti ki. A hajó belseje tükörboltozatos, mindkét végében oszlopok tartotta karzat áll, a keleti oldalon áll az orgona, amely egy szász templomból származik és Fried Binder segesvári orgonakészítő munkája. A kertben millenumi kopjafa és világháborús emlékmű áll.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-01-12 20:20:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.