Klastromdomb

Szakrális romemlék
Biharszentjánostól délnyugati irányban 2 kilométer
Rövid leírás:
A Nagyváradtól nyugatra, az országhatár felé, a Sebes-Köröstől jobbra fekvő település nevében is hordozza a hajdani Johannita lovagok nevét, akiket II. Géza király a 12. században telepített Magyarországra. A váradi püspökség területén, a mai Szentjánostól délnyugatra, a folyó közelében egy magaslaton telepedtek meg, később ide költözött a szentjánosi apátság is. A nagyváradi római katolikus egyházmegye történetét feldolgozó Bunyitay Vince szerint 1190-ben már állt az a monostor, amelyet Keresztelő Szent János tiszteletére szenteltek fel, 1247-ben IV. Béla telepítette őket az ország keleti és déli határára, hogy a tatár támadásokat kivédjék. A monostor helyén a 13. században tűnik fel a nemzetségi apátság, amely Bunyitay szerint a Pázmánoké volt. A szentjánosi apát és a helyi lelkész 4 márka szeretetadományt fizetett a váradi püspöknek, ami azt bizonyítja, hogy anyagilag erős klastromuk volt, illetve, hogy a település papajai is a monostor tagjaiból kerültek ki. A szomszédos Szentjános ugyanis az apátság birtokát képezte. A 16. században néhány évtizedre apácák költöztek Szentjobb felhagyott kolostorába, az 1568. évi tordai végzés után hagyták fel a helyet, amely nem népesült be többé. A romokat csak tervásatás tárhatja fel ismét. A klastromdombot út szeli ketté, és Körös védőgátja is kimart egy darabot a johanniták ősi fészkéből.