Középkori castellum

A kép forrása: varak.hu
A falu északi szélén lévő temetőtől nyugatra 200 m-re
Rövid leírás:
Az Alföld keleti szélén, a Sebes- és a Fekete-Körös közötti területen fekszik Oláhszentmiklós falu. A határában fekvő egykori castellumnak már csak terepalakulatait kereshetjük fel.

Az erődített kastélyt, melynek történetéről alig tudunk valamit, 1598-ban átmenetileg elfoglalták a törökök.

Oláhszentmiklós határában volt Nagyfalu község, amely a Toldy család előneveként ismert, így egyes kutatók ezt a 20. század első felében még jobban látszó maradványokkal rendelkező erősséget egyenesen a Toldyak Arany János által is megénekelt, 15-16. századi udvarházának tartják.

Az Oláhszentmiklós északi részén lévő temető melletti földúton elhajtva rögtön feltűnik a temetőtől nyugatra, kb. 200 méterre lévő, a környezetéből kb. 3 m magasan kiemelkedő halom. A közel négyszögletes, 25-x30 méteres méretű castellum köveit a környékbeliek elhordták, ma álló fala nem figyelhető meg. A nyugati-, északi- és keleti oldalán ma is jelentős méretű árok övezi. Az árok szélessége 10 méter, mélysége eléri a 3 métert. A vár belső területe erősen bolygatott, itt-ott tégladarabok ill. téglatörmelékek és 16-17. századi leletek régészeti figyelhető meg a felszínen.