Görgey - Csáky kastély

Gen. Svobodu utca 36.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű faluba a 13. században német ajkú (szász, vagy cipszer) telepesek érkeztek. Görgő az innen a nevét vevő, az újkori magyar történelemben komoly szerepet játszó Görgey család ősi fészke. E családból származik pl. az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hős tábornoka és hadügyminisztere, Görgei Artúr, de e családból választotta Jókai Mór A Fekete város című regényének egyik főhősét, Görgey alispánt is. A 14. században már a falu egész határa a Görgeyeké volt és 1848-ig részben az övék is maradt.

A 16. században emeletes, reneszánsz stílusú kő udvarház épült itt, melyet Görgey Benedek 1583-ban megerősített. A 19. század második felében a Görgeyek maradék birtokát a Csákyak vették meg. Csáky Viktor vélhetőleg e korábbi kastély helyén, annak valamilyen mértékű felhasználásával eklektikus stílusban új kastélyt épített. Az 1887-ben emelt, szimmetrikus szerkesztésű, 2 ill. 3 szintes, téglalap alaprajzú kastély kialakításánál, tömegalakításánál és díszítésénél zömmel neobarokk elemeket használtak fel.

A Csáky család 1944-ig birtokolhatta az épületet. A második csehszlovák köztársaság idején államosították a kastélyt és különféle gyermekintézményeket, először árvaházat, majd iskolát működtettek benne. Ma egyre romló állapotban van.

A kastélyhoz - a még a csehszlovák időben elszenvedett területi veszteségek ellenére is - tetemes méretű park tartozik, amely ma közepesen karbantartott állapotú.
janos.egresi

Ólőcse (3.488 km)