Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 2,677'
Hosszúság (lon):
E 19° 40,590'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Szentiván, a település déli részén
Egyéb adat:
A település Liptószentiván néven is ismert
Rövid leírás:
A Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templomot a 14. század első felében emelték. Keletelt, sokszögzáródású szentélyű épület, famennyezetes hajóval, nyugati oldalán toronnyal, északon román kapuval. Építtetői a cseh származású Bogomér comes fiának, Bodónak leszármazottai, akik egyben a Szentiványiak ősei is voltak. Egy osztálylevélből tudjuk, hogy a templom 1349-ben már bizonyosan fennáll. Miklós nevű plébánosát már 1346-ban említik, sőt, Myskovszky szerint már 1327-ben is van róla írott forrás.

Először 1877-ben Myskovszky Viktor foglalkozott ezzel az igen szépen fennmaradt középkori egyházi épülettel. Említi a templom keresztelőmedencéjét is, mely szerinte a 15. századból való. A templom három lépcsőfokkal magasabb szentélye alatt a Szentiványi családsírboltja van, amiben, mint írja, “valóságos épségben levő mumia-alaku s még ép ruhával ellátott holttestek nagy számmal találhatók”. Hosszasan foglalkozik a szentély kövezetébe süllyesztett Szentiványi család címerével is.
Myskovszky a templomot övező várfalat is megemlíti: “A szent-iványi templom lőrésekkel ellátott körfallal van megerősítve, melynek északi egyetlen kapuzata mellett áll azon négyszegletű torony, hol a Szentiványi-család okmányai jelenleg is őriztetnek.”
A lőréses kerítőfal keleti részét mára elbontották, helyén újkori, kőből épült pincét alakítottak ki. A kerítőfal ÉK-i részén található a ma is álló kaputorony, a mellette lévő fedett bejárattal. A fal délkeleti részén egy, a fal síkjából kiugró, szögletes torony lepusztult fala figyelhető meg. A fal déli részén ma is több lőrés látható.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-12 16:22:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.