Megújulásunk támogatója:  

Mindenszentek plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 2,732'
Hosszúság (lon):
E 19° 49,739'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu fő terének közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori falut a tatárjárás után német telepesek népesítették be, IV. Béla királytól pedig 1265-ben városi rangot kapott. Gazdagságának alapját a közeli aranylelőhelyek kitermelése okozta. Ennek nyomán felívelt a város kereskedelme, ipara is. A lelőhelyek fokozatos kimerülésével aztán a 16. századra Hibbe fejlődése megtorpant. Lakosai továbbra is iparosok, kézművesek maradtak, kiemelkedtek ezek közül a kőművesek, ácsok, faszénégetők, fenyőpálinka-főzők.

A falu plébániatemploma a 14. században gótikus stílusban épült, 1397-ben szentelték fel Mindenszentek titulussal. Keletelt tengelyű, egy hajós épület. Téglalap alaprajzú hajójához keleten támpilléres, sokszögzáródású szentély csatlakozik. A szentélyen láthatók az eredeti gótikus csúcsíves ablakok, a hajóban már a barokk átépítés körablakai vannak.

A templom 1633-ban leégett, ezután építették újjá immár barokk, majd klasszicista stílusban. Az új stílus mind a hajón mind a templom berendezésében helyet kapott. A torony 1824-ben épült a templom nyugati végéhez csatlakozva. A körítőfal is a 17. századi átépítés során készült.

A templomban helyezték örök nyugalomra Balassi Bálint költőt, hiszen ez volt családi kegyúri templomuk. Az eredeti sírkő az 1633-as tűzvészben elpusztult. A templomban az oltár mellett 1884-ben emléktáblát helyezett el a Magyar Tudományos Akadémia és Liptó vármegyelakossága az alábbi szöveggel:

\"Szerette hazáját, szerzett éneket, dalt,
Harcmezőn esett el, a hazáért élt, halt.\"

A templom oldalában 2004-ben a magyar és a szlovák kulturális minisztérium közös emlékoszlopot állíttatott.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2013-06-25 14:13:56
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.