Megújulásunk támogatója:  

Császár Rezső honvéd százados síremléke


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 22,653'
Hosszúság (lon):
E 20° 21,703'
Védettség van?
nem
Típus:
Síremlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu déli végén lévő temetőben, a kápolnától kissé északra, a nagy fa kereszttől délre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Magyarország 19. századi történelmének legjelentősebb társadalmi, politikai és katonai eseménye kétség kívül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt. Az eseményekben részt vevőket - és nem csak azokat, akik ezen időszakban életüket adták a hazáért - évtizedekkel később is megkülönböztetett tisztelet övezte: emlékművek, díszes síremlékek tartották fenn a dicső időszak eseményeinek, hőseinek, résztvevőinek emlékét.

Ilyen sírt találunk a hajdani Magyarország egyik legészakibb településén, a Szepes vármegyei Szepesófalun is. A jó állapotban lévő sírkövet, amely szinte már feledésbe is merült, az
1996-os felvidéki Honismereti Kerékpártúra résztvevői fedezték fel. A sírkő felirata: „Jólészi Császár Rezső 1848/49-ikes honvéd százados megh 1904. november 12-én. Élt 84 évet”

A Vámosmikolán, eredetileg Chainer vezetéknévvel született jólészi Császár Rudolf (Rezső) 1848 júniusában állt be a Kassán szerveződő 9. honvéd zászlóaljhoz. Harcolt a délvidéken, ahol őrmesteri rangig votte. A gömöri újoncokból szervezett 38. zászlóaljjal a Bánságba került, ahol részt vett Arad és Temesár ostromában. Borosjenőn, századosként tette le a fegyvert.

A leírás és a kép forrása: Görföl Jenő-Kovács László: Hol sírjaik domborulnak. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén. Dunaszerdahely, 2003
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-12-30 12:16:19
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.