Megújulásunk támogatója:  

Csákány-kúria

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 36,104'
Hosszúság (lon):
E 20° 28,627'
Védettség van?
nem
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északra lévő Szalócpusztán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű falu a Bebek család ősi birtokának számít. Tőlük a gombaszögi pálos kolostoré lett, ennek 1566-os pusztulását követően pedig az Esterházyak szerezték meg. Tőlük jutott a Hámos és Ragályi család birtokába, végül a gróf Andrássyakhoz került.

A település a 16. sz. második fele és a 19. század között a gömöri vasipar egyik legfontosabb központja volt, határában vasolvasztók és hámorok működtek.

A községtől északra elterülő Szalócpuszta is eredetileg ipartelepként jött létre: itt működött a Hámos család vasgyára. Az egykori gyár területén lévő, \"L\" alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma modern palával fedett kúria valószínűleg a 19. század első felében épült. A számos régi elemét, barokkosan magas tetőzetét, nyílászáróit, kovácsolt vas ablakrácsait megőrző, szép épület a 19. század végén a budapesti Népszínház igazgatójának, Evva Lajosnak a birtokába került. Tőle Csákány József szerezte meg, akinek lánya és veje, Dálnoki Miklós Béla huszár főhadnagy - későbbi vezérezredes, az 1945-ös ideiglenes kormány feje - e kúriában tartották lakodalmukat. 1945 után a kúriát államosították és sokáig üresen állt. Később újra magántulajdonba került, az 1990-es években pedig műemléki védelmet is kapott.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben (Méry Ratio, Somorja, 2004.) c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-05-02 19:07:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.