Megújulásunk támogatója:  

Csák vára


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 30,908'
Hosszúság (lon):
E 21° 7,365'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Csák község a Bánság központi részén, a Temes és a Berzava közötti területen sík vidéken, az itt D–DNy-ra tartó un. Csákovai-Temes (vagy másként Temeság) mellett fekszik.

A várat talán a király építtette, de ennek pontos idejét még homály fedi. Luxemburgi Zsigmond király Zsidói (Csáki) Miklósnak és Györgynek adta, valószínileg 1394-ben, amikor Miklóst temesi ispánná tette. 1395-ben visszacserélte, majd 1401-ben végleg átengedte nekik az erősséget. Ezóta utódaik, a Csákiak birtokolták (1421). Csáky Ferenc 1463-ban vizesárokkal és palánkkal erősítette meg. 1551-ben a török szállta meg Csák várát, aminek falai között aztán 1697-ig benn is ült, ekkor Savoyai Jenő sikeres délvidéki hadjárata következtében hagyták el a várat.

A török hódoltság idején a vár vizesárokkal és fallal övezett, bástyákkal védett kisebb méretű erősség volt, melynek legerősebb részét a magasba nyúló lakótorony jelentette (ennek öt emelete most is áll), szintjein a börtön, kiszolgáló helységek, lakószobák és az őrség szobái kaptak helyet. A karlócai béke (1699) értelmében 1701-ben császári hadmérnökök irányításával rombolták le a várat.
A Temes holtágának partján fekvő várból mára a viszonylag ép lakótorony maradt fent. Méretei: 10,50 x 9,80 m, a falvastagság alul: 2,70 m, de belül minden egyes szinten lépcsőzetesen visszaugrik egészen 1,10 m-ig, magassága: 23,70 m. Téglából épült, földszintből és három emeletből áll, felül nyitott terasz zárja le. Sarkait 8 m magas támpillérek (1,05 x 1,50 m) erősítik, ezek lépcsőzetesen csökkenve végül 0,20-0,25 m vastag rizalit formájában érik el a vár fokát. Délnyugaton a sarok mindkét oldalát támpillérek támasztják. A felső szintekre vezető, félköríves záródású bejárat a földszinten a DK-i oldalon nyílt. A lakótornyot a 13. század végére, a 14. század elejére keltezték, s ehhez legfontosabb érv az ablakok félköríves záródása volt. Ezzel kapcsolatban azonban megjegyzendő, hogy az adott korszakban már használták a csúcsíves záródást is.

A tornyot egy 1701-ben teljesen elpusztított erődítmény vette körül, amelynek nyomai ma már nem láthatók. A karlsruhei levéltár egyik alaprajzán látható egy közel négyzetes alaprajzú vár hat bástyatoronnyal. Az épületegyüttest sánc és árok vette körül. Egy másik külső árok kiegészítette a mocsaras vidék által biztosított védelmet.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 16:20:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.