Ciszterci apátság maradványai

Régészeti emlék
Egres
Rövid leírás:
Az egresi ciszterci apátságot III. Béla alapította 1179-ben. A monostorba Pontignyből (a francia rend harmadik legnagyobb kolostorából) érkeztek a szerzetesek. Az egresen élő ciszterciek alapították a kerci apátságot http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=17 a 13. század elején. Részben ez, részben az, hogy hamar hiteles hellyé vált, igazolja a jelentőségét. Az egresi apátságot II. András is birtokadományokkal gyarapította, s 1233-ban itt temették el második feleségét, Jolántát és 1235-ben magát II. Andrást is. A tatárjárás során ugyan feldúlták az apátságot, azonban ismét benépesült, végső pusztulása csak az 1551-es török támadáskor következett be. A 18. században szabályos utcahálózatú román települést építettek a helyszínen (ez a mai Egres), kezdetben valószínűleg megkímélve a romok egy részét, hiszen azok egy része a források szerint a 19. században is látható volt.
Az apátság magyar-román együttműködésben történő kutatása a helyének a meghatározása után Az évtized közepén vette kezdetét. A 2019-es eredményekről részletesen: https://muemlekem.hu/magazin/hatareset_egresi_kolostor_feltaras_2019
2011-06-12 17:50:11

2019.08.28 15:28 klo állapot: 5 - koordináta: N 46° 7,038' E 20° 47,310' - egyéb

Ebben az évben a templom keleti részén folytattak ismét kutatást, de az épületgyüttes nagy része még feltárása vár. Az eddigi eredmények mindenesetre biztatóak.

Nakó-kastély (13.523 km)
Csekonics-kastély (36.616 km)