Megújulásunk támogatója:  

San Marco hercegné kastélya
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 53,452'
Hosszúság (lon):
E 20° 37,719'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
TM-II-M-B-06208
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Nagykomlós központjában, ez a polgármesteri hivatal
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagykomlóson áll San Marco hercegné kastélya, melyet 1848 előtt Nákó János építtetett. Az utcával párhuzamos tengelyű, két épület téglalap alaprajzú, kontyolt tetős, eklektikus, az alapzat kőből, a falazat téglából készült. Díszes, kovácsoltvas a kapuja, amelynek kőkeretén a családi címerek láthatók.

Az épületek alápincézettek, és az utcára néző, sárga alapú homlokzataik a legdíszesebbek. A jobb oldali szárny középrizalitos, sarkait kváderezéssel emelték ki, tizenegy ablaka szabályosan tagolja. A bal oldali szárny hasonló kiképzésű, kilenc ablaka szabályosan tagolja.

Az ajtók nagy része eredeti, két faszárnyú, fatáblás, díszes rézkilinccsel. Az ablakok kettősek, T osztatúak, fatáblásak, a nyílászárók között vasrács található. Értékesek a színes, ólomkeretes üvegablakok. A pincelerájóban csúcsos végződésű neogót vak ablakkeret található. A jobboldali szárny szinte minden helyiségében stukkós mennyezetdísz látható. Az épületek sarkait kovácsoltvas lámpák, lámpatartók díszítik. A bal oldali szárny két termében régi, fehér cserépkályha van, valamint létezik egy eredeti mosdókagyló. A kastélykertben van egy az épületekkel egyidős istálló és egy gazdasági épület, illetve egy magtár, amely ma iskolaként működik.

Tulajdonviszony: a bal szárnyat az egykori tulajdonos visszaigényelte, a jobb szárny köztulajdonban van: polgármesteri hivtal működik benne.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-05-05 20:07:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.