Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János születése római katolikus plébániatemplom
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 46° 0,372'
Hosszúság (lon):
E 20° 18,770'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település déli részén, a fő utca keleti oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A mai román-szerb államhatárhoz szorult, aprócska bánsági falu ma is döntően magyar lakosságának hitéletét az 1930-as évekig egy apró, szalmatetős házikó szolgálta, mellette kereszttel és fából ácsolt harangtoronnyal. Az új, ma is álló templom alapkövét 1938-ban tették le és 1939-ben már fel is szentelhettek az új épületet. Az építkezés és az egyház legnagyobb támogatója a Léderer földbirtokos család volt, aki itt is rendelkezett területekkel és a helyi lakosság jelentős részét foglalkoztatta Györgymajorban működő gazdaságában. Az építkezést a helyi lakosság saját kézi munkájával és adakozással segítette.

A neoromán stílusú, egyhajós templom tengelye keletelt. Nyeregtetős, téglalap alaprajzú hajója nyugati homlokzatába húzva nyúlánk, gúlasisakos harangtorony áll. Keletről a hajóhoz keskenyebb és alacsonyabb, poligonális záródású szentély csatlakozik. A belső festést egy kikindai festő végezte. Az asztalosmunka, a padok elkészítése Szabó János asztalosmester munkája. Harangját 1888-ban, Budapesten öntötték, Walser Ferenc műhelyében. A templom bejáratát a 14 stációt megjelenítő kerámiák díszítik, melyek Nemes Fekete Edit, ismert szabadkai keramikus alkotásai. Ajtaját néhány éve cserélték le, Barna János asztalosmester jóvoltából.

A templom telkén 1973-ban fejeződött be a plébániaház építése. 1988-ban az addig filiaként működő egyházaskéri egyházközséget plébánia rangra emelték.

A leírás adatainak és képeinek forrása: Vajdasági Magyar Értéktár www.ertektar.rs
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-10-21 14:31:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.