Alsó kapu

Kremnica, Dolna brána
Rövid leírás:
A középkori várost övező erődítményfalak egyik (déli) bejáratát védő kaputoronyhoz 1530 körül barbakánt építettek. Így egy kettős kapu jött létre két toronnyal. A kaputorony földszintjén két, egymástól független - egy a szekereknek, egy pedig a gyalogosoknak szolgáló – egykor csapóhidakkal is védett átjárót alakítottak ki. A homlokzatot, a főkapu mindkét oldalán kő domborművek ékesítik (Nap, Hold, bányász és pénzverő szerszámok). E domborművek fölött a 19. századból származó kerámiai szobrok láthatók, melyek egy bányászt és egy pénzverőt szimbolizálnak. A barbakán-torony északi homlokzatát két, 1539-ben készült polichromatikus medaillon díszíti, I. Ferdinand király és neje, Anna királyné arcképével. A barbakán falfelületeit vízköpők, lőrések, egy reneszánsz erkély, valamint Szent Katalin domborműve gazdagítják.
Marcius

Jó állapotú.