Kedves Mindenki!
Konti04 szavai teljes mértékben megnyugtattak abban a tekintetben, hogy az általam ironikus formában szóvá tett szavazási anomália
a) sajnos, valóban létezik
b) senkinek (még neki sem) nem tűnt fel mindaddig, amíg fel nem hívtam rá a figyelmet
c) nem Konti04 általam feltételezett következetlen szavazásának következménye, hiszen őt magát is meglepte
d) Konti04 utólagos rekonstrukciója szerint eltűnt a második hozzászólása
e) következésképp egyáltalán nem „személyes” ügy, hiszen minden pályázót érint
f) ezért pontosan erre a fórumra való téma, amiről igenis beszélni kell
Vagyis teljesen felesleges ezt a kérdést személyes kérdésnek („rosszízű pellengérre állításnak”, számonkérésnek, pláne a szabad véleményformálás korlátozására tett kísérletnek) beállítani. Amit én teljes joggal irracionális következetlenségnek véltem, az Konti04 válasza szerint is valóban szavazási anomália, de válasza meggyőzött arról, hogy nem az ő következetlenségének az eredménye, hanem abból adódott, hogy még nem volt számára egyértelmű az új rendszer működése. Ha figyelembe vesszük, hogy nemcsak Konti04, hanem korábban Szya is azon méltatlankodott, hogy eltűnt egy hozzászólása, illetve Piusznak is akadt kérdeznivalója az egyik képére leadott szavazattal kapcsolatban, ráadásul mindhárom esetben „Hónap képe” szavazógombbal kapcsolatosak voltak ezek az anomáliák, akkor számomra egyértelmű, hogy az új gomb bevezetése – ahogy korábban többször is figyelmeztettem rá – távolról sem volt zökkenőmentes. Ha a „régi motorosok” számára sem világos és egyértelmű az új gomb használata, akkor elképzelhető, hogy egy frissen a honlapra tévedő szavazó számára, aki a dolog természeténél fogva nem követte végig a fórumon az új értékelési rendszer bevezetése körüli vitákat, ráadásul az új rendszerhez már több lényeges vonatkozásban nem aktualizált pályázati szabályzattal találkozik, milyen tanácstalan lehet.
Ennek illusztrálására idézek egy levélváltásból, amelyet egy olyan szavazóval folytattam, aki augusztusban bukkant fel először ezen a pályázaton. Szerinte ugyanis: „az értékelés folyamata az oldalon nem egyértelmű az új felhasználók számára, (…) sokkal egyértelműbbé kéne tenni, hogy a hónap képe jelölés mit vonz magával és a sima szöveges hozzáírás mit jelent.” Érdemes figyelmesen elolvasni ezt az észrevételt, mert szó szerint ugyanazt fogalmazza meg az „új felhasználó”, mint amilyen természetű anomáliákkal találták szembe magukat a „régi motorosok”. Vagyis feltehetően nem az ő készülékükben és felfogóképességükben van a hiba, hanem a tájékoztatás nem eléggé világos és egyértelmű.
Már magam is unom, annyiszor leírtam ugyanezt, de ha már az én többszöri figyelmeztetésem pusztába kiáltott szó maradt, akkor talán egy elfogulatlan külső szemlélő észrevétele ér annyit, hogy a javaslatát meghallják azok, akik ebben a kérdésben illetékesek.
Ha ugyanis az új értékelési rendszer használatának szabályai egyértelműen bele lennének foglalva az aktualizált pályázati szabályzatba, akkor feltehetően az említett anomáliák sem fordultak volna elő ilyen nagy számban, és az én mesém is rövidebb lett volna. Például Konti04 általam következetlennek tartott kettős értékelése sem fordult volna elő, „szép hosszú elemzése” sem tűnt volna el Szya értékeléséhez hasonlóan, és én sem akadtam volna fenn ezen az irracionálisnak tűnő következetlenségen. Amivel kapcsolatban az utólagos rekonstrukció fényében – és ezt a lovagiasság szabályai szerint készséggel elismerem – nem Konti04-től kellett volna racionális magyarázatot kérnem. Az vesse rám az első követ, aki nem ütközött volna meg egy ilyen irracionális következetlenségnek tűnő kettős értékelésen.
Egyébként az ironikus fogalmazás és a pellengérre állítás távolról sem ugyanaz a műfaj. Arról nem is beszélve, hogy az inkriminált hozzászólásom nélkül nem került volna terítékre a fent részletesen tárgyalt és továbbra is megválaszolásra, egyértelműsítésre váró kérdéskör, és Konti04 sem vetett volna billentyűzetre olyan fontos és megszívlelendő gondolatokat, amelyekre adandó alkalommal még bőven lesz alkalmam hivatkozni.
És mi másra való egy fórum, ha nem az ilyen problémák tisztázására?
[
előzmény
:
(2738)
Konti04 , 2015-09-16 11:43:01]
|