Teleki-Tisza-kastély

azonosító7153
törzsszám7122
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyePest
helységNagykovácsi
címKossuth u. 2 -__4.
helyrajzi szám307, 919
település KSH kódja9991
földhivatalBudakörnyéki Földhivatal
rövid leírásNevelőotthon, volt Teleki-Tisza-kastély, klasszicista, 1840 körül.
Parkban szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes, alápincézett, magas tetős épület. Az észak-keleti tájolású főhomlokzat földszintje 11 tengelyes. A sima falfelületet pilaszterek tagolják, és a vakárkádokba sima keretelésű ablakokat helyeztek. A bejárati részt középen pillérek és kettős oszlopok által tartott, oromzatos portikusz. teszi hangsúlyossá. Az emeleti két épületszárnyat lábazaton álló ión fejezetes pilszterek tagolják, közöttük 3-3 félköríves, záróköves, könyöklőpárkányos ablak ill. vakablak. A két épületszárny között újabb, alacsonyabb tető, manzárd ablakokkal. A dél-nyugati homlokzat 11 tengelyes földszintje előtt oszlopos tornác, illetve keleti végében üvegezett télikert. A földszinti és emeleti nyílászárók kialakítása azonos a főhomlokzatéival. A földszint viszont előreugrik az emelethez képest, és rajta terasz helyezkedik el. A két magasabb emeleti szárnyat összekötő részen az ablakok között pilaszterek tagolják a homlokzatot. A dél-keleti homlokzat előtti teraszra néhány lépcsőfok vezet fel. A földszinti és emeleti homlokzat is kéttengelyes. Fejezetes pilaszterek tagolják a sávozott falfelületet, közöttük a földszinten kőkeretes, szemöldökpárkányos, egyenes záródású ajtók, fent, főhomlokzatokon látható ablakokhoz hasonló ajtók. Az emeleti ajtók előtt konzolokon nyugvó erkély. A főpárkány felett egyenes vonalú oromzat, rajta kőcímer. Az észak-nyugati homlokzat földszintje elé kiugró timpanonos toldalékot átépítették, a nyílászárókat kicserélték.
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

A romlás virágai

Állapotjelentések

2014.01.31 13:45 piroska - állapot: 3 - pont: 16       télikert
télikert


A 2009-es jelentéshez képest nem látok javulást, az épület állapotát romlónak nevezem.

2009.09.12 16:25 QnJ - állapot: 4 - koordináta: N 47° 34,505' E 18° 53,452' - pont: 5változatlan állapot

2009.05.24 17:52 3D - állapot: 4 - koordináta: N 47° 34,507' E 18° 53,427' - pont: 9


Közepes állapotú kastély. Most nyitva volt a kapu, így közelebbről is láthattuk. Az épület párkányzata, az erkélyek alatti részek omlanak, erre a veszélyre az épületen körbe feliratok is figyelmeztetnek. A kastélybelsőt nem láttuk.
A kertben sok autó parkolt, lehet, hogy rendezvény volt, ezért volt nyitva a kapu.
A melléképület régebbi szárnya vizesedik, újabb épületek vannak hozzáépítve. A park gondozott, egy kisebb medence - talán a nevelőotthon időszakából - elhanyagolt, használaton kívül.
Az épület Nagykovácsi honlapja szerint ma állami tulajdon, az agrárminisztérium iskolát működtet benne.

2008.07.29 17:59 fa-peti - állapot: 4 - koordináta: N 47° 34,537' E 18° 53,493' - pont: 5

Házszám a kapunál
Házszám a kapunál
Torony I.
Torony I.
Az épület (már amennyi látszik belőle)
Az épület (már amennyi látszik belőle)
Torony II.
Torony II.
Koordináták
Koordináták
Időpont
Időpont
Az épület egy másik része
Az épület egy másik része

Az épület kőkerítés mögött, elzárva található, a kikandikáló részek alapján jó, karbantartott állapotúnak tűnik. Környéke enyhén rendezetlen.