Lakóház, Helytörténeti Gyűjtemény

Budakörnyéki Földhivatal
Helytörténeti Gyűjtemény épülete, volt lakóház, 19. sz. vége. Eklektikus.
:
Főút mellett beépített környezetben álló, utcasorba illeszkedő, részben alápincézett épület. Földszintes L-alaprajzú eklektikus homlokzatú épület, az udvar felé nyitott fészerrel ill. kocsiszínnel bővítve. Főhomlokzata 5+1 tengelyes. Homlokzatát kiskiülésű falpillérek tagolják leegyszerűsített volutás fejezetekkel. A homlokzat nyíláskiosztása egyenetlen. A két szélső tengelyben, falsávokkal határolva egyenes záradékú széles kétszárnyú kocsibehajtó kapu nyílik, átellenben párban elhelyezett ablak, mindkettőt átfogó szemöldökpárkánnyal. A homlokzat középső három nyílását viszont arányosan helyezték el. A nyílások fölé szemöldökpárkányok és stukkófrízek kerültek. A homlokzat középtájékán kis kosáríves szoborfülkét képeztek ki, benne szoborral. Belső udvari homlokzatai előtt fa oszlopokkal alátámasztott keskeny tornác húzódik. A kocsiáthajtót nagyméretű, egyenes záradékú, osztott rácsozatú üvegajtó választja el az udvartól. Pincelejárója az udvari szárny végéből nyílik. Gerébtokos keretéhez eredeti vasalású ajtószárnyak tartoznak Az épületet nyeregtető fedi, héjalása hódfarkú cserép. Az oldalszárnyhoz kapcsolódó nyitott fészer enyhe lejtésű félnyeregtetejét elölről oszlopokkal támasztották alá, hullámpalával fedték. Falakkal övezett zárt udvarán a gyűjteményhez tartozó kőfaragvány darabok láthatók, míg a fészerben a néprajzi gyűjtés eszközei (szekerek, mezőgazdasági berendezések) kerültek elhelyezésre. A hátsó kerítésfalhoz kis szerszámoskamra kapcsolódik. A tornác beszögellése előtt kút.

Felújították, most hibátlan a vakolat, és más színű lett az épület.

Kút (3.106 km)