Segner-kúria

Kúria, udvarház
Mihály (ma: Michalská) utca 7.
Rövid leírás:
A fallal körülvett pozsonyi polgárváros főkapujának számító Mihály-kapu utcájának nyugati oldalán, zárt sorban, utcafronton álló, négyszintes, nyeregtetős, ma cseréppel fedett patríciusházat Andreas Segner pozsonyi városbíró építtette 1648-ban későreneszánsz stílusban. Az \"U\" alaprajzú épület utcai homlokzata szimmetrikus. Központi eleme a tengelyben kialakított, igen díszes főkapu. Ezt két oldalt konzolokon nyugvó, az 1. és 2. emeleten át húzódó egy-egy zárterkély fogja közre. A Pozsony egyik legszebb reneszánsz házának tartott épület legfelső szintjén keskeny, fekvő téglalap alakú (szellőző-) ablakok jelzik, hogy e szintnek eredetileg tárolási funkciót szántak.

A közeli Szengyörgyön született, evangélikus vallású Segner korának nagy műveltségű alakja volt. Több nyelven beszélt, a pozsonyi evangélikus líceum elvégzése után bejárta Németországot, de megfordult Keleten is. Vagyonos pozsonyi polgárként még nemesi címet is elnyert. Evangélikus többségű városát vezetve, olykor személyes bátorságát és találékonyságát is latba vetve sikerült az erőszakos Habsburg ellenreformáció idején új evangélikus templomot emeltetnie, melynek tornyába nagy titokban még harangot is felhúzatott, amely 1658. Karácsonyán szólalt meg először.

E házban született 1704-ben az a Johann Andreas von Segner fizikus és matematikus, a göttingai, jénai és hallei egyetem professzora, aki a folyadékok felületi feszültsége, a membránok, stb. terén tett máig fontos felfedezéseket. Ugyancsak a nevéhez fűződik egy olyan korai vízikerék megtervezése, ami a mai turbinakerekek ősének tekinthető.

(A leírás többek közt Dr. Janka Krivošovának a pozsonyi evangélikusok építészeti hagyatékát összefoglaló írása segítségével készült.)