Korsós asszony szökőkút

Világi plasztika, szobor
Ferencesek tere
Rövid leírás:
A pozsonyi Ferencesek terén a város évszázadok óta rendelkezik ivókúttal. A jelenleg látható kút 1804-ben létesült a korábbi, szintén nívós kőfaragvánnyal - egy, ma részben a Régi Piac előtt látható, oroszlánnal - díszített kút helyén. A Feigler szobrász család által alkotott szökőkút központi eleme egy oszlop tetején álló, antik ruházatú, fején görög (?) sisakot viselő nőalak (egyes leírásokban: Nympha), aki féltérdre ereszkedve, korsójából vizet önt ki. A szobor hasáb alakú talapzatán a Habsburg császári címer plasztikus faragványa látható. A szökőkút poligonális alaprajzú vízmedencéje vörös márvány lapokból készült.

A kompozíciót - érzékelve annak \"divatjamúlt\" voltát, az 1880-as években elbontották és a közeli Régi Városháza udvarán állították fel. 1998-ban, műemléki felújítás után a kutat eredeti helyén rekonstruálták, építették régi, ill. restaurált alkatrészeiből újjá.

Mária-oszlop (0.047 km)
Mirbach-palota (0.070 km)