Mihály-kapu hídja

Híd
Hurbanovo námestie
Rövid leírás:
A Szent Mihály-kapu a Pozsony polgárvárosát körülvevő, középkori eredetű erődítés egyetlen, még fennálló kapuja. A több lépcsős védelemmel ellátott kapu előtt komoly méretű és mély városárok húzódott, melynek egy szakasza - szintén szinte egyedülállóként Pozsonyban - a Mihály-kapu előtt máig fennmaradt. Efölött eredetileg egy fa gerenda híd szolgálta az átjárást. A városerődítés a Rákóczi-szabadságharc lezárultával végképp elvesztette katonai jelentőségét. A fahíd helyett ezért 1727-ben egy három nyílású téglahidat építettek a városárok fölé. Az ívek fesztávolsága egyenként mintegy 5.6 méter.

1898-ban a Pozsony Városi Szépítő Egylet kezdeményezésére a csúnyácska hidat részlegesen átépítették, kiszélesítették és új vaskorlátot kapott. Közepén két oldalt 1-1 félkör alaprajzú, a híd vonalából kiugró pihenőt alakítottak ki, melyen Nepomuki Szent János illetve Szent Mihály arkangyal nagy méretű, kőből faragott, a 18. századból való, barokk szobrai álltak. János többek között a hidak és a "vízen járók" védőszentje, a megszokott ikonográfia szerint, papi díszruházatban látszik, fején birétummal, kezében nagy méretű keresztet tart. Szent Mihály a kapu és az ide vezető utca névadójaként kerülhetett a hídra. Római katonai ruházatban ábrázolták, fején sisakkal. Ovális pajzsán Pozsony címere és Mária monogram látszik. A szobrok az évszázadok alatt olyannyira tönkrementek, hogy 1984-ben el kellett mozdítani azokat, ma helyükön az eredetivel megegyező másolataik állnak.

A szobrok lábazatán kialakított szövegmezőben eredetileg magyar nyelvű, vésett felirat hirdette: "Helyreállította a Pozsony városi szépítő egylet 1898". E feliratoz az 1980-as években egy-egy kőtáblával takarták el. Ezen az eredeti szöveg szlovák nyelvű tükörfordítása olvasható, ami természetesen félrevezető, hiszen
"Bratislavský okrášľovací spolok" nevű szervezet nem létezett, pláne nem 1898-ban ...

A Mihály-kapu előtti várárokba a Vörös Rák patika mellett egy kis lépcsőn le is mehetünk, így a pozsonyi belváros egyik leghangulatosabb helyére juthatunk. Itt nyaranta újságolvasó hely működik, szép parkosított, nyugodt környezetben, kényelmes padokkal, virágágyásokkal, ráadásul ingyenesen. Kis szerencsével magyar nyelvű napilapokat is találunk itt.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját, illetve Veres Istvánnak a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás honlapján e hídról olvasható cikkét.