Rómer Flóris szobra

Forrás: jgalganski / Panoramio
Világi plasztika, szobor
A Fő téren álló Óvárosháza udvara
Fehér kőből készült talapzaton álló bronz mellszobor az Óvárosháza udvarán.

A magyar régészet és műemlékvédelem egyik kezdeményezője, "atyamestere" és a 19. századi történetírásunk meghatározó alakja, Rómer Flóris Ferenc Pozsonyban született 1815-ben a Lakatos (később egy ideig róla is elnevezet, ma Zámočnicka nevet viselő) utcában. 1889-ban bekövetkezett halála után a szobor felállítását az Országos Régészeti és Embertani Társulat kezdeményezte 1896-ban.

A Stróbl Alajos által alkotott szobor felavatására csak 1907-ben került sor. Eredetileg a Ferenciek terén állt és a szülőháza irányába nézett. 1998-ban, a tér "rendezése" alkalmával a szobrot mai helyére, a régi városháza egy sarkába "dugták el". Az áttelepítés alkalmával kő talapzatát is alaposan megrövidítették - nyilván, hogy "illeszkedjen" új, az előzőnél sokkal szűkebb helyszínéhez.

2012.07.15 11:00 szépmíves állapot: 5 - egyéb

Atyamesterünk, Rómer.