Jó Pásztor-ház

Lakóépület és üzlet
Vártelek (ma Židovska = Zsidó) utca 1.
Rövid leírás:
A pozsonyi Várhegy délkeleti előterében középkori eredetű váralja-település és emellett egy zsidónegyed épült fel, benne számos kis utcácskával, polgár- és kereskedőházzal, iparos műhellyel. Sajnos e hangulatos városrészt a közeli Új-híd és a hozzá vezető utak esztelen és erőszakos módon való felépítése kedvéért az 1960-as évek Csehszlovákiájában szinte teljesen lerombolták. A kevés megmenekült épület egyike a Várhegyre felkanyarodó utcák elején álló Jó Pásztor-ház. A Pozsony egyik legszebb rokokó épülete az utcák nyomvonala által kijelölt keskeny, trapéz alakú saroktelekre épült, így ennek megfelelően legdélebbi sarka mindössze 1 szoba + 1 lépcsőháznyi szélességű. A négy szintes házat Mathäus Höllrigl híres építőmester építette fel 1760-65. között. Nevét a ház délkeleti sarkán, első emeleti magasságban elhelyezett szoborról kapta, amely Jézus Krisztust ábrázolja, mint Jó Pásztort. Az épület földszintjén kereskedések kaptak helyet, míg emeleti helyiségeit lakás célra használták. Különösen szépek vakolatdíszei és kovácsolt vas ablakrácsai.

A házat 1975-ös műemléki helyreállítása után a Szlovák Nemzeti Múzeum használja: az új korban igen híres és fejlett, pozsonyi órás mesterségről szóló állandó kiállítás látható benne. Keleti földszinti helyiségeiben, illetve pincéjében étterem működik. Sajnos a mellette dübörgő \"belvárosi autópályának\" is beillő, gyalogosan szinte sehol sem keresztezhető gyorsforgalmi út miatt az épület leginkább csak a Várhegyről leereszkedve közelíthető meg.