Váraljai Szent Miklós templom

Forrás: Filip Jurovatý / Panoramio
A település magyar neve: Pozsony
A település német neve: Pressburg
A település latin neve: Posonium
Cím: A Várhegy keleti oldalában
Egyéb adat:
Rövid leírás: Pozsony a Magyar Királyság nyugati határszélének korán kialakult, stratégiai ponton elhelyezkedő, fontos városa volt a minden korban kiemelten fontos vízi útnak számító Duna északi partján. Központjában emelkedik a Várhegy, rajta a honfoglaló magyarság által elfoglalt, majd évszázadokon át épített erősséggel. Ehhez kapcsolódott keletről és délről a váralja település, ill. a fallal körülvett, nagy kiterjedésű, gazdag polgárváros, számos értékes szakrális- és középülettel, palotával, lakóépülettel. A település az 1526-os mohácsi csatavesztés és a középkori magyar királyság három részre szakadása nyomán nyert el kitüntetett szerepet, amikor Magyarország Habsburg királyi uralom alatti részének központjává emelkedett. 1848-ig fővárosként számos magyar király koronázásának, ill. fontos országgyűléseknek volt színhelye az ország egyik legfontosabb kulturális, gazdasági, oktatási és kereskedelmi centrumává fejlődött Pozsony.

A vár körül kialakult korai Váralja település régi házaiból a történelem viharai, természeti katasztrófák, de leginkább az 1960-as évek barbár csehszlovák "városfejlesztése" (az új Duna-híd és az ehhez vezető gyorsforgalmi út kialakítása miatti tömeges épületbontások) miatt mára csak mutatóban maradt meg néhány. Ezek egyike a 14. század közepén, eredetileg gótikus stílusban épült, egyhajós, keletelt tengelyű, poligonális szentélyzáródású Szent Mihály templom, a ma álló épület elődje. E templomot szűk 200 évvel később, a 16. század közepén, a hirtelen megjelenő török katonai veszélyre tekintettel - több más várajlai társával együtt - lebontották annak érdekében, hogy a pozsonyi vár jobban védhető legyen. Mai alakjában való újjáépítésére 1661-ben került sor. Ekkor a területet birtokló Pálffy Pál nádor felesége, Khuen Franciska költségén, a korábbi alapok felhasználásával, így az eredetivel azonos méretben, de immár korai barokk stílusban építették meg. A nyereg tetős, cseréppel fedett templom nyugati homlokzata oromfalas, itt emelkedik tetőgerince fölé egy kis, négyzetes harangtornya, hagymasisakkal. Déli homlokzatának közepén díszesen faragott kőkeretes kapu nyílik, fölötte a kőből faragott Pálffy-címerrel, fölötte pedig a templom védőszentjének szobrával. Ez az egyetlen bejárat a templomtérbe. Szentélyéhez északon sekrestye kapcsolódik.

A 18. század közepén több alkalommal hajtottak végre kisebb átalakításokat rajta, melyek többnyire annak belső terét érintették. Erre utal a bejárati ajtón olvasható 1744-es évszám is - bár az átalakítások hosszabb időt vettek igénybe. Ekkor készültek a templom gazdag barokk oltárai. A szószék Peter Brandenthal munkája. Ugyanezen időszakban készült a templomhajó alatti, nagy méretű kripta is. (Ezt sajnos később, a 20. század második felében feltörték, a koporsókat szétzúzták, az emberi maradványokról nem is szólva...)

1913-ban a Várhegy oldalában húzódó egész városnegyed leégett, de a templom csodával határos módon szinte teljesen megmenekült. 1936-ban az ekkor alakult pozsonyi görögkatolikus közösség használatába került az épület. Az 1945-ben háborús sérüléseket is szerzett templomot még ez a felekezet javíttatta ki. 1950-ben, a csehszlovák kommunista államhatalom - szovjet mintára - erőszakkal felszámolta a görögkatolikus egyházat, vagyonát pedig - közte ezt az épületet is - a pravoszlávoknak adták át. Ma is az ő kezükben van az erősen elhanyagolt képet mutató építmény. Állagán sokat rontott a környező épületek tömeges elbontása és az ezek okán fellépett statikai problémák szakszerűtlen kijavítása is.

A leíráshoz felhasználtuk Buday Péter írását a www.pozsonyikifli.sk oldalról.
Adatlapot készítette: szépmíves