Grassalkovich-palota

Hodžovo námestie
Rövid leírás:
A nagy méretű, két szintes, késő barokk stílusú palotát Pozsony fallal körülvett belvárosától északra építtette fel 1760-ban gróf Grassalkovich Antal, a Magyar Királyi Kamara akkori vezetője. A nyári palotának szánt kastélyt Andreas Mayerhofer tervezte. A szimmetrikusan szerkesztett, 25 tengelyes déli főhomlokzat leglátványosabb eleme a timpanonnal koronázott középrizalit. Ennek boltozott, nyitott földszintjén nyílik a palota főbejárata. Az emeleti rész hatalmas ablakai mögött az épület reprezentatív díszterme rejtőzik. De ezen kívül is számos látványos szoba, lépcsőház, szobor és egyéb képzőművészeti alkotást tartalmaz az épület.

A művelt és pompakedvelő építtető, Grassalkovich Antal idején az épület a társasági élet, a kultúra, de különösen a zene egyik pozsonyi fellegvárává vált. Többször megfordult és vezényelt itt az Esterházyak szolgálatában álló Joseph Haydn is.

A Grassalkovich grófi család a 19. sz. közepére eladósodott, majd 1841-ben ki is halt. A palota több, rövid ideig birtokló tulajdonos után végül a Habsburg királyi családhoz került. Utolsó tulajdonosa Habsburg Frigyes főherceg volt, aki személyesen 1905-ig lakta a kastélyt.

Az 1919-es államfordulat után a területi katonai parancsnokság vette használatba. Csehszlovákia szétesése után, 1939-ben az önálló szlovák állam első elnöke, - a később a népbíróság által halálra ítélt és kivégzett - szélsőséges politikus, Jozef Tiso rezidenciája lett. 1945-től a helyreállított Csehszlovákiában - névlegesen legalábbis - autonóm Szlovákia kormányzata használta a kastélyt. Végül a szlovák kommunista diktátor, Klement Gottwald nevét felvéve, \"ifjúsági és úttörőházként\" hasznosították egészen az 1989-es Bársonyos Forradalomig.

Az 1990-es évek elején restaurálták a gyerekintézmény által erősen lelakott palotát. Szlovákia 1993-as, újbóli önállósulását követően, 1996-tól a kastély a szlovák köztársasági elnökök székhelye. Ennek megfelelően nem látogatható.

A palota mögött, attól északra húzódik a nagy méretű park. Ez az egykor franciakertnek kialakított terület szerencsésen megúszta a beépítést, de növényzete döntő részben kicserélődött. A ma szabadon látogatható díszkert, benne több (jobb-rosszabb szoborral, szökőkúttal - és játszótérrel...) a pozsonyiak és a turisták egyik kedvelt célpontja. A köztársasági elnöki rezidenciától átlátszó plexi fallal választották el a parkot. A park északon határos az esztergomi érsekek egykori nyári palotájának parkjával. (Ez utóbbi ma a kormányhivatal használatában áll és nem látogatható.)

A Grassalkovich-kastély előtti téren Bártfay Tibor modern \"Béke szökőkútja\" látható.