A második pozsonyi evangélikus líceum épülete

Konvent (ma: Konventná) utca 13.
Rövid leírás:
A történelme során döntően német többségű Pozsony városban a reformáció századától fogva többséget alkotó evangélikusok először 1783-ban építhettek maguknak az oktatás céljára szolgáló líceum épületet. (Ez ma is áll a Konvent utca 15. szám alatt.) A rohamosan fejlődő épületet a közösség mintegy 3/4-ed évszázad alatt olyannyira kinőtte, hogy a vallási szempontból egyre inkább toleráns 19. század közepén egy új, modern gimnázium felépítését határozták el. Ehhez a Konvent utcában, a templomok és a régi líceum közelében egy új építési telket alakítottak ki. Ehhez egy korábbi épület telke mellett az egykor itt húzódó evangélikus Ótemető telkéből is elvettek. (E temetőt, melyben a líceum egyik kiemelkedő tanára, Bél Mátyás is nyugszik, teljesen felhagyták és elegyengették, ma nyoma sincs a felszínen.)

Az így létrejött saroktelken 1854-55-ben, Gottfried Bendla építész tervei szerint épült fel a ma is álló, két emeletes líceum. A korai eklektikus épület egyszerű építészeti elemeket, visszafogott vakolat-architektúrát alkalmaz. Nagy ablakai a belső terek megfelelő megvilágítását szolgálják.

Az épület 1895-ig szolgálta az evangélikus fiatalság oktatás-nevelését. Ekkor épült meg ugyanis a Védcölöp (ma: Palisády) utcában a ma is működő, modern gimnázium.

A sorban másodiknak számító, Konvent utcai líceum sarkán kőből faragott látványos, két szintet összefogó "eméktábla" sorolja fel azokat a nevezetes szlovák személyiségeket, akik a pozsonyi evangélikus líceum diákjai voltak egykor. (A magyar és német nevek - pl. Fáy András, Kossuth Lajos, Jókai Mór, Schöpflin Aladár, Hamvas Béla, stb., stb. - ezúttal lemaradtak az emlékműről...)