Megújulásunk támogatója:  

Fortuna Szálló

azonosító:
87
törzsszám:
15018
szélesség (lat):
N 47° 30,203'
hosszúság (lon):
E 19° 1,919'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6601
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Emeletes copf sarokház, volt Fortuna Szálló, 1784. Középkori részletek.
:
Zártsorú beépítéssel a Fortuna utca és a Fortuna köz sarkán áll. Szárnyaival belső udvart zár körül. Egyemeletes, részben alápincézett. Főszárnya az utcára néz, Észak-keleti tájolású, bejárata innen nyílik. Lépcsőháza a kapualjból indul. Az utcai szárnya kéttraktusos, középfolyosóval, a köz felé néző oldalfolyosós, a többi egytraktusos függőfolyosóról.
Utcai homlokzata szimmetrikus, középen három állásos rizalit, oldalt hat-hat állásos szárnyak. A rizalit földszintjén bal oldalt kosáríves kő kapukeret váll- és zárkővel, kerékvető kővel, benne kétszárnyú klasszicizáló kapu. Jobb oldalon van megfelelője, de vakolatarchitektúrával, benne egyetlen ablak. A kapukeretek konzolfejes ikerlizénák szegélyezik, közöttük a tengelyben egy ablak. A falfelület itt mintázott. Fölötte három ablak tükrös parapet lapokkal, köztük és mellettük lapok és faltükrök. Hátoldalt eredeti barokk kori kötött tokos ablakok sima vakolt keretben, táblás szemöldök feltéttel, korabeli köztes bújtatott pálcarács. A földszint fölött egyszerű övpárkány, mely befordul az oldalhomlokzatra, és ott egy lizéna fölött végződik. Az emeleten a hasonló ablakok vakolt kerettel, könyöklővel, táblás parapettel már a klasszicizmust idézik. Ugyanígy a három tagú főpárkány, mely az övpárkányhoz hasonlóan fejeződik be a sarkon. A földszinten, a sarkon vakolatlan kőfal, kerékvető-szerű sarokkővel. Az utcai homlokzat jobb oldalán a középkori kő végfal teljes magasságig nyersen hagyott.
A kapu bal oldalán vas lámpakonzol, és ugyanilyen a ház jobb végén is.
A Fortuna-közi homlokzat lényegesen egyszerűbb, szinte sivár. Sima, vakolt homlokzat, szabálytalanul szétszórt ki-be nyíló ablakok sima vakolt keretben, különböző köztes rácsokkal. Bal végén nagy középkori pincebejárat(?) maradványa, balról a negyedik és ötödik ablakállás között a földszinten középkori befalazott ablak., jobb oldalon kőkeretes pinceablak. Nyeregtető, hódfarkú cserép, régi(es) kémények. A főpárkány ezen az oldalon két kapura vált, a fríztag elmarad.

Állapotjelentések

2012.03.29 10:40 klo állapot: 5 - pont: 6

Az épület továbbra is nagyon jó állapotban van. Még a szálloda megnyitása előtt, de már a felújítás után jártam benne, példás helyreállítás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.010 km)
Lakóház (0.020 km)
Lakóház (0.026 km)
Lakóház (0.030 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.042 km)
Lakóház (0.045 km)
Lakóház (0.045 km)
Lakóház (0.046 km)
Lakóház (0.047 km)