Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8458
törzsszám:
9971
szélesség (lat):
N 48° 6,137'
hosszúság (lon):
E 22° 31,415'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
921
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 60 sz. alatt áll az árpád utca egykori legszebb és leggazdagabb portája. A portán áll az 1906-ban épített lakóház, de a porta érdekessége volt- az, azóta már lebontott- 1928-ban épített nyeregtetős aszaló épület is.
Az utca felé csonka kontyos, hátul kontyolt tetőszerkezetes ház hódfarkú cseréppel fedett. A tetőgerincen egy darab téglakémény áll. Az épületnek van csapadékelvezető csatornája.
A magas kőalapra emelt lakóház lábazata szürkére van festve.
A vályogfalas épület - az utcai homlokzat vakolatdíszei kivételével- fehérre meszelt. Az utcai homlokzatot sárgára festett pilaszter aplikációval tagolták. Az oromfalon látható még két padlásszellőző ablakocska és középen egy színes vakolatdísz évszámmal (az évszám felett cserép, melyből leveles virágmotívum nő ki.).
Az épület udvari oldala végig tornácos, melyet csak az utcai homlokzat zár le. A deszkamellvédes (rédelyes) tornác oszlopai esztergályozott díszítésűek. A szerkezetek merevítő könyökfái , a kötések faragottak és a tornácoszlopra merőlegesen állnak. A mozaiklappal burkolt tornácról nyílik a padlásfeljáró is. A telken álló gazd. épületek önmagukban nem műemléki értékűek, de összefüggésükben -a lakóházzal együtt- jól reprezentálják a századforduló körüli tarpai nagygazdaudvart.

Állapotjelentések

2018.09.21 11:18 fehér állapot: 3 - pont: 26

Az előző állapothoz mérten csak a további romlás jelei látszanak. A tornác faragott oszlopai, úgy tűnik, stabilan állnak még, a tornácon egy kupac új tetőcserép látható. A lépcső betonja erősen töredezett, az épület mögött valami fabódé maradványai vannak. A tornácon régi, leszedett épületelemek, lomok állnak. A füvet nemrég lenyírhatták, de úgy néz ki, mintha most nem laknák az épületet.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.020 km)
Lakóház (0.038 km)
Szárazmalom (0.163 km)
Lakóház (0.189 km)
Lakóház (0.226 km)
Lakóház (0.234 km)
Lakóház (0.282 km)
Lakóház (0.407 km)
Lakóház (0.414 km)