Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8456
törzsszám:
9989
szélesség (lat):
N 48° 6,124'
hosszúság (lon):
E 22° 31,440'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
919
település KSH kódja:
4312
földhivatal:
Vásárosnamény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
A Felső Tisza vidék egyik legjelentősebb települése Tarpa.
A beregi Tiszahát községe Vásárosnaménytól 20 fekszik, legkönnyebben nyíregyházától a 41-es közúton lehet megközelíteni. A Beregben fekvő, szabálytalan alaprajzú Tarpa úthálózata halmaz települést mutat. Az Árpád utca 56 sz. alatt áll, az 1898-ben épített lakóház.
A csonka kontyolt lakóház teteje palával fedett, a tetőgerinc elején egy új téglakémény látható
Az épületnek nincs csapadékelvezető csatornája. A sárga festett lakóház magas kőalapra épült, a pince és alapfalakat a helyi kőbányában termelt riolitból építették (a kőbányát az 1860-as években nyitották meg a tarpai "Nagy-hegyen").
Az utcai homlokzat klasszicistahatást kelt: pilaszterek, kiugró párkány, stilizált kagylómotívum a ház építésének évét tartalmazó vakolatdísz felett, vakolatdísz keretű padlásszellőző- ablakocskák. Az épület lopott tornácos, a tornácot egy db. vaskos, kőlábas vályog oszlop tartja. A tornác mellvédje függőlegesen deszkázott. A lakóépület udvari homlokzatát befutotta a vadszőlő. Az udvari homlokzat bal oldalához van építve a pincelejáró. A porta végében a lakóépülettel egyvonalban áll a csonkakontyos, cseréptetős istálló és szín. A lakóépület udvari homlokzatával szemközt áll a nyári konyha előltornácos, fehérre meszelt, deszkázott oromfalú, cserépborítású, csonkakontyos épülete. A kaputól induló betonjárda köti össze a porta épületeit egymástól.

Állapotjelentések

2018.09.09 10:20 fehér állapot: 4 - pont: 26

Kutya nincs, csak tábla. A porta elhanyagolt, felvonulási terület vagy raktár benyomását kelti. A ház tetőcserepei elhasználódtak, a ház fala – főként a párkánya – elkoszlott. A tornácát beépítették, egyetlen vaskos oszlopa és a még befejezetlen lépcső jelzi a felújítási terv szándékát.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.020 km)
Lakóház (0.037 km)
Szárazmalom (0.128 km)
Lakóház (0.204 km)
Lakóház (0.222 km)
Lakóház (0.243 km)
Lakóház (0.256 km)
Lakóház (0.369 km)
Lakóház (0.376 km)