Megújulásunk támogatója:  

Bosnyák-kúria

azonosító:
8096
törzsszám:
4439
szélesség (lat):
N 46° 42,499'
hosszúság (lon):
E 17° 45,943'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Somogy
helység:
helyrajzi szám:
276
település KSH kódja:
32601
földhivatal:
Balatonboglár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kunffy Lajos emlékmúzeum, volt Bosnyák-kúria, klasszicista, 1830 körül.

Állapotjelentések

2013.11.16 12:28 Patikus állapot: 5 - pont: 8


Somogytúr egy jellegzetes kis somogyi falu, nem messze a Balatontól, hegyes, völgyes, ligetekkel tarkított környékkel. Itt élt és alkotott évtizedeken át a XX. század magyar festészetének jelentős és kitüntetett alakja: Kunffy Lajos.

Somogy megyében, Orciban született 1869-ben. Művészi tehetsége korán feltünt, de először elvégezte Budapesten a Jogi Egyetemet, majd Münchenbe, onnan hamarosan Párizsba ment a Művészeti Akadémiára. Első képeit Munkácsy Mihály hatása alatt festette de hamar felhagyott a sötét tónusu, drámai hatásokat kereső festőmodorral, és a szinesen, világosan festő párizsi művészek példáját követte. Legsikeresebb képeit az itthon töltött nyaralások során festette. Festői motívumául felfedezte magának a nagy hajú, sötét bőrű tarkaruhás cigányokat. Ez Párizsban nagy népszerűséget hozott neki.
Kunffy a párizsi művészélet ismert alakja lett. A francia-magyar kultúr diplomáciában is sikereket ért el, ezért megkapta a francia állam Becsületrendjét. Az első világháború miatt hazatelepült Budapestre, és itthon is elismerés, megbecsülés várta.

1934-ben végleg Somogytúri birtokára költözött, gazdálkodott és alkotott. A második világháború során a házát kifosztották, közel ezer képe elveszett.Birtokát felszámolták, de műterme és a háza megmaradt, mert vállalta, hogy ezentúl csak a festészetéből kíván megélni.
Paraszti témájú képeit szívesen fogadta az államhatalom zsűrije, kiállítását 1955-ben még Pekingbe is elvitték. Műtermét 1958-ban nyilvánosan látogatható káptárrá avatták.Több kitüntetést is kapott. Élete utolsó nagy kiállítása 1960-ban (91-éves korában) az Ernst Múzeumban volt. 1962-ben hunyt el. Síremléke a műterme előtt van.
Művészi hagyatékát, 300 db. képét az állam megvásárolta. Otthonát az eredeti berendezést megőrizve 1979-ben művészi értékekben igen gazdag Emlékmúzeummá rendezték be. Az Emlékmúzeum két épületben van. Kunffy egykori otthona, egy XVIII századi kisnemesi kúria és egy fehéroszlopos, timpanonnal koronázott görög templomot idéző műterem.
Forrás: Geocaching.hu / patikus 2006 /

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Magtár (3.151 km)
Lakóépület (5.338 km)
lakóépület (5.610 km)
Lakóépület (5.626 km)
Lakóépület (5.707 km)