Somogy
Balatonboglár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Kerítéssel körbezárt nagyobb kertben szabadon áll a téglány alaprajzú, egy, kiugró homlokzati toronnyal ellátott református templom. Hajója 1787-ben épült, tornya 1830-1832 között készült. A torony sisakja téglafalazású. A hajó nyugati oldalához nyeregtetős előcsarnok kapcsolódik. A templom nyugati fala egy, keleti fala három, rézsűs támpillérrel megerősített.
A források és a korábbi kutatások eredményei szerint a templomban középkori eredetű architekturális részletek találhatók, így a templom nyugati részén a gyámfal aljában egy Alsó-Vörsről származó XIII. századi pillér lábazat található.
Az egyhajós templomtér három csehsüvegboltszakaszos szakaszból áll. A hevedereket toszkán falpillérek tartják. A templom két karzatát két-két kannelúrás, öntöttvas oszlop támasztja alá, famellvédjük alul táblás, felül balusztrádos kialakítású. A keleti fal középső falszakaszához kapcsolódik az egy oszloppal alátámasztott szószék, amelynek hangvetője fából faragott. A szószék előtt az Úrasztala fából készült, a rekesztő apácarácsos.
külső leírás:
Kerítéssel körbezárt nagyobb kertben szabadon áll az egy homlokzati tornyos, téglány alaprajzú református templom. Hajója három boltszakaszos, egyenes végfallal záródik, kontyolt nyeregtetővel fedett. A hajó nyugati oldalához önálló nyeregtetős előcsarnok kapcsolódik. A templom és az előcsarnok tetőzete palafedésű. A templom nyugati fala egy, keleti fala három, rézsűs támpillérrel megerősített. Az épületen lábazat fut körbe.
Az előreugró, élszedett torony osztópárkányokkal három szintre osztott, felül könyöklőpárkányos ablakokkal áttört, téglából falazott sisakjának tetejét bádogból készült csillag koronázza. A torony éleit és párkányzatait hangsúlyos festés emeli ki. A toronyalj nyitott, kisebb rekesztő ajtóval lezárt, nyíláskerete festett, kosáríves záródású. A könyöklőpárkányos karzatablak zsalugáteres, ugyancsak kosárköríves záródású festett szalagkeret keretezi.
A hajót és a tornyot íves, kővázákkal koronázott falmező köti össze. A keleti homlokzat tengelyében 1 félköríves lezárású ablak nyílik, három támpillér erősíti. A nyugati homlokzat a szélső tengelyekben egy-egy kis gyámról indított, emeltíves lezárású ablakkal áttört. A középső tengelyhez előcsarnok kapcsolódik. A déli falat 1 ablak töri át.
A bejárat ajtó fából készült nyílói halszálkadíszesek.
állapot leírása:
A templom vizesedik. A külső és a belső falakon egyaránt láthatók a vizesedés nyomai. Ezért a lábazat felett több helyen a vakolat mállik.
A templom tetőzete jelenleg palával fedett, a tetőcsere időpontja ismeretlen.
A toronysisak téglafalazása mállik.
A berendezési tárgyak felújítottak.

A vakolaton több helyen sérülés látható a falak helyenként erősen szürkülnek, de nincsen rossz állapotban a templom, különösen korához képest. Sajnos a falak vizesedése terjed !

Magtár (3.240 km)
lakóépület (5.535 km)