Megújulásunk támogatója:  

Batthyány-palota

azonosító:
79
törzsszám:
15010
szélesség (lat):
N 47° 29,901'
hosszúság (lon):
E 19° 2,144'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
6518
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Kétemeletes, barokk lakóház, egykori Batthyány-palota, 1744-1748, Giessl József.
külső leírás:
Zártsoros, körülépített udvaros kétemeletes palota, cseréppel fedett nyeregtetővel. Főhomlokzata héttengelyes. A földszint középtengelyében nyílik a félköríves, enyhén kidomborodó kapu, melynek két oldalán falpillérpár tartja a kapu fölötti kis, kőmellvédes erkélyt. A pillérek igen egyszerű tagolásúak. A kapu kőkerete vállpárkányos, zárókövén álló ovális alakú faragvány. A mellvéd tükrös kialakítású részekből áll. A kétszárnyú főkapu fölött a timpanon vasrácsos. A földszint az enyhén kiugratott lábazat fölött felváltva ki- és visszaugratott vizszintes sávokkal tagolt. A kőkeretes ablakok könyöklőpárkányosak.
A két emelet tagolása a tengelyek közötti keskeny faltükrökkel és a három középső tengelynél az ehhez kapcsolódó enyhén kiugratott négyszögekből álló sávok miatt egybekapcsolt. Utóbbiak a földszintet és az első emeletet elválasztó osztópárkánytól a főpárkányig tartanak, az előbbiek rövidebbek. Az első emelet a főszint, magasabb a többinél. Az itteni ablakok szalagkeretesek, könyöklőjük alatt az osztópárkányig nyúló köténnyel, szemöldökpárkányuk alatt faltükörrel. A középső három ablakot timpanon koronázza, a középsőben koronás, dekoratív körítésű ovális címerpajzsban a Battyány-címer.
A második emelet ablakai a földszintiektől csak a könyöklőjük alatti kis vízszintes sávval gazdagabbak. A homlokzat sárga, a kiugró felületek fehér, a visszaugratottak szürke színűek. A tetőn három padlásablak látható.

Állapotjelentések

2013.07.15 10:18 prozak01 állapot: 4 - pont: 10

Egyre szembetűnőbb a vakolathámlás, szükséges lenne egy felújítás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.100 km)
Lakóház (0.115 km)
Lakóház (0.138 km)
Lakóház (0.144 km)
Lakóház (0.149 km)
Lakóház (0.155 km)
Lakóház (0.156 km)