Megújulásunk támogatója:  

Lakótorony

azonosító:
7606
törzsszám:
9944
szélesség (lat):
N 47° 47,782'
hosszúság (lon):
E 18° 58,639'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Erődítmény
eredeti főtípus:
torony
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
1079, 0125/8, 0125/9
település KSH kódja:
28413
földhivatal:
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Alsóvár lakótornya, ún. Salamon-torony, 13. sz. közepe, gótikus átalakításokkal. 1569-től romos. Purista restaurálása részleges (Schulek Frigyes). Helyreállítva 1962-1966. Keleti oldala előtt gótikus palota alapfalain új épület. A lakótoronyban a kir
:
A visegrádi Fellegvár és a Duna közötti szorost lezáró várfal-rendszer, amelyen a régi országút keresztül haladt. Ezen a ponton alakították ki az erődítmény központi részét egy nagyméretű lakótoronnyal.
A falrendszer fölső része csak az É-i oldalon épült ki, két négyzetes alaprajzú őrtorony erősíti, és gyalogkapu vezet át rajta. Az út áthaladásának helyén nagyméretű négyszögletes kaputorony épült. A kaputorony mellett a Salamon-tornyot megkerülő várfalszakasz következik, majd meredeken a Duna-partra lefutó fal.
A Duna-parton négyszögletes őrtorony áll. Innen a rövidebb oldalon egy rövidebb várfal fut a hegyoldalba. Ezen az egyszerű kapun vezették keresztül a régi országutat. A vár lakótornya a nyújtott hatszögletű alaprajzú Salamon-torony. A tornyot egy belső várfal övezi. A belső vár keleti fele terasz-szerűen megemelt. Itt egy középkori kőház maradványai láthatók.
A Salamon-torony lábánál XV. sz-i ciszterna van.
A Salamon-torony falait XIII. sz-i pártázat zárja le. A mellvéd alatt gyilokjáró-folyosó modern rekonstrukciója fut körbe.

Állapotjelentések

2017.07.05 13:17 tebali állapot: 4 - koordináta: N 47° 47,787' E 18° 58,642' - pont: 4

Az épület általános állapota jó,
de a belső helységek közül van, amelyik beázik (mind a plafonon, mind a padlón láthatóak a nyomai). Sőt, a torony külső falának belső oldalán is látható beázás nyoma.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vízibástya (0.100 km)
Pálfy-kastély (0.232 km)
Kerekbástya (0.247 km)
Római castrum (0.309 km)
Római villa (0.377 km)
Lakóépület (0.445 km)
Lakóépület (0.450 km)Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Felújítani ugyan nem sikerült, de legalább az életveszélyt elhárították – a korábban kalákaként ismert családiház-építést megszégyenítő együttműködéssel. Csináld magad a műemléked?


Kapcsolódó Légből kapott képek

A tatárjárás után épült, ahogyan a középkori erődítésrendszerhez tartozó felsővár is. A lakótornyot és az alsóvárat fal kötötte össze a hegy tetején álló várral, így lezárva az utat egy esetleges támadás elől. A középkori út a lakótony alatt vezetett el, így ellenőrizni lehetett, ki halad át rajta.
A tatárjárás után épült lakótorony (amelyet tévesen neveznek Salamon-toronynak, hiszen a királyt a felépülte előtt csaknem 200 évvel őrizték Visegrádon), illetve az alsóvár, valamint a fellegvárig vezető fal együttesen nagyon jól védhetővé tették a települést, amely a 14-15. században kapott komoly szerepet a történelemben ideiglenes királyi székhelyként. Egy képen a fal "túlsó végén" a fellegvár is látható.