Nagypréposti palota

palota
palota
Vác Körzeti Földhivatal
Lakóház, egykori nagypréposti palota, copf, 18. sz. második fele.
Zárt sorba épített egyemeletes, utcavonalon álló épület.
A 4-1-4 tengelyes homlokzatot osztópárkány tagolja. Középütt nyílik a kosáríves kőkeretes kapu. Felette teljes tengelyszélességben kovácsoltvas kosaras rácsú erkély ül. Az erkélyajtó feletti timpanon alatti képszéken festett felírás.
Az erkélyajtó felett Nepomuki Szent János szobra, tőle jobbra és balra egy- egy puttó, miként a timpanon ferde síkjain is. A négytengelyes szakaszokban földszinten és emeleten egyaránt egyenes záródású kőkeretes, földszinten vasrácsos ablakok nyílnak.
Az emeleti ablakok felett íves szemöldökpárkány, alattuk tükrös köténydísz van.
Az udvari homlokzat, az U alakban visszanyúló alaprajzú épületnél kőkeretes barokk ablakok láthatóak. A hátranyúló szárnyakhoz földszintes gazdasági épületek csatlakoznak.
A belső terek boltozottak a földszinten. Az emeletre barokk lépcső vezet. Emeleti tetőszerkezetei síkfödémesek. A falakon több korból származó falképek vannak.
Az épület alatt középkori eredetű pince található.
Felújítása félbemaradt.