Megújulásunk támogatója:  

Kálvária

azonosító:
7519
törzsszám:
7431
szélesség (lat):
N 47° 46,966'
hosszúság (lon):
E 19° 8,723'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kálvária
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
415/2
település KSH kódja:
24934
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Kálvária, barokk, 1726-1738.
külső leírás:
A Kosdra vezető út déli oldalán, a városi kórháztól nyugatra emelkedő dombon álló építmény. Feljárata a domb Dny-i oldalán. A kör alakú, lépcsősen emelkedő felvezető út falában vannak a stációk. Az eredeti barokk, bábos korláttal lezárt fülkékben 20. századi műkő domborművek, rendkívül rossz, esetenként széttört állapotban. A domb alatt Szent Sír kápolna, oltárral. A domb fala forrásvízi mészkőből, a mellvédek téglából épültek, lépcsői és korlátjai kőből faragottak. A domb tetején áll a 3 kereszt. Előtte Mária, János és a térdelő Magdolna. A dombot kőlapok fedik. A mellvéd hiányos, rongált állapotú. A szobrokat, kereszteket az elmúlt öt évben restaurálták, de a teljes Kálvária felújításásra nem került sor.
A dombtól É-ra áll az ún. remeteház. Téglány alakú barokk épület. A legutóbbi időkig üresen, erősen lepusztult állapotban voltépületet az elmúlt 3 évben felújították. Tető került rá, lakhatóvá tették, és laknak is benne. A kisméretű egyszintes ház egyidős lehet akálváriával.
:
A Kosdra vezető út déli oldalán, a városi korháztól nyugatra emelkedő dombon álló építmény. Feljárata a domb DNy-i oldalán.
A kör alakú, lépcsősen emelkedő felvezető út falában vannak a stációk. Az eredeti barokk, bábos korláttal lezárt fülkékben 20. századi műkő domborművek, rendkívül rossz, esetenként széttört állapotban.
A domb alatt Szent Sir kápolna, oltárral. A domb fala forrásvízi mészkőből, a mellvédek téglából épültek, lépcsői és korlátjai kőből faragottak. A domb tetején áll a három kereszt. Előtte Mária, János és a térdelő Magdolna.
A dombot kőlapok fedik. A mellvéd hiányos, rongált állapotú. A szobrokat, kereszteket az elmúlt öt évben restaurálták, de a teljes Kálvária felújítására nem került sor.
A dombtól északra áll az ún. remeteház. Téglány alakú barokk épület. A legutóbbi időkig üresen, erősen lepusztult állapotban lévő épületet az elmúlt három évben felújították. Tető került rá, lakhatóvá tették, és laknak is benne. A kisméretű egyszintes ház egyidős lehet a kálváriával.
állapot leírása:
Erősen rongált, töredezett állapotú domborművek és mellvéd.

Állapotjelentések

2014.05.10 07:49 klo állapot: 5 - pont: 15

A környezet és maga az objektum továbbra is remek állapotban van. A kálvária továbbra is zárva, ha ez kell ahhoz, hogy ne tegyék tönkre, legyen.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (1.036 km)
Lakóház (1.041 km)
Lakóház (1.057 km)
Lakóház (1.074 km)
Lakóház (1.085 km)
Lakóépület (1.090 km)
Lakóház (1.157 km)