Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
7493
törzsszám:
7460
szélesség (lat):
N 47° 46,411'
hosszúság (lon):
E 19° 7,869'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
polgárház
eredeti altípus:
városi polgárház
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
3498
település KSH kódja:
24934
földhivatal:
Vác Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Lakóház, copf, 1790 körül. Átalakítva.
külső leírás:
Zárt sorú, U alakú beépítéses, földszintes, copf ház.
Héttengelyes homlokzatán szalag osztópárkány, fölötte tükrös táblák, amik 2-2 konzollal kapcsolódnak a háromrészes főpárkányhoz. Copf füzérdíszű, pillélrek közt kőkeretes, záróköves, kosáríves kapu, fölötte ismét copf füzérdísz. A pillléreket középen szalag tagolja, felső harmaduk függőlegesen tagolt. A lábazat végig homokkő Az utcával párhuzamos nyeregtetőben egy kémény és négy kitekintő ablak. Az 1-3. tengelyben állótéglány, T osztós ablakok, a 4-7. tengelyben félköríves lezárású T-osztós ablakok,
:
Héttengelyes homlokzatán szalag osztópárkány, fölötte tükrös táblák, amik 2-2 konzollal kapcsolódnak a háromrészes főpárkányhoz. Copf füzérdíszű, pillérek között kőkeretes, záróköves, kosáríves kapu, fölötte ismét copf füzérdísz. A pilléreket középen szalag tagolja, felső harmaduk függőlegesen tagolt. A lábazat végig homokkő.
Az utcával párhuzamos nyeregtetőben egy kémény és négy kitekintő ablak.

Az 1-3. tengelyben állótéglány. T-osztós ablakok, a 4-7. tengelyben félköríves lezárású T-osztós ablakok. 1-2. tengelyben mélyített mezőben állótéglány T-osztós ablakok, fölötte a mezőben zárókő imitáció. A 3. tengely könyöklős, szalag-keretes T-osztós ablak. fölötte tagolt mező.
Az 5. tengely rizalitban elhelyezkedő félköríves, szalagkeretes, könyöklős ablak, fölötte mező. A 6-7. tengelyben ugyanilyen ablakok, de zárókő utánzat van a mezőben.
A 3. és az 5. ablak közvetlenül a kapu mellett helyezkedik el és nincs rajtuk zárókőutánzat. Az ablakok eltérése miatt felvethető, hogy az épületet két házból építettek össze, vagy fokozatos kibővítés nyomat tükrözik.
Udvar: A kapu feletti zárókövön 1776-os évszám, az U alakú beépítés enyhén összetart. Az udvar hátsó részében 4 fokból álló lépcső vezet fel a 70 cm magas terméskő teraszra (városfal maradványa?). A XIX. századi kapuszerkezet jó állapotú, a kapualj négyszakaszos csehsüveg boltozatú , az udvar melletti szakasz mindkét oldalán árkádívek. A bal oldalit ma is használják, a jobb oldalit befalazták. A kapualj két oldalán az udvar nyíló árkádok közül a bal oldalit modern négyszögletes ablakká szűkítettek le, a jobb oldalit ma is használják.
A szárnyakon félnyeregtető. A bal szárny hattengelyes, 1-2. tengelyben modern négyszögletes nyílások. a 3. tengelyben ajtó, a többi tengely az eredeti helyén. A jobb szárny modern kiépítésű.
állapot leírása:
A belsőbe nem jutott be a revizor, az ablakon benézve jóállapotúnak találta a házat.

Állapotjelentések

2017.07.31 12:38 klo állapot: 2 - pont: 20

Pusztuló homlokzat, látványosan rossz állapot. A homlokzaton nincs egy négyzetméternyi összefüggő problémamentes terület. A tető ép, de a lábazati kövezés is kezdi megadni magát.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.059 km)
Pietá-szobor (0.104 km)
Lakóház (0.107 km)
Kőkereszt (0.131 km)