Magyarok Nagyasszonya
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Tarna kanyarulatában, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, keletelt, nyeregtetős templom. Oromfalas Ny-i homlokzata D-i sarkán torony, a torony és a hajó szögletében kis térbővület. Hajója két részből áll: a szentélyhez kapcsolódó, K-i rész valamivel keskenyebb, mint a Ny-i. Szentélye keskenyebb a hajónál. É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. A templom Ny-i homlokzatán sokszög alaprajzú bejárati előcsarnok, homlokfalán másodlagos elhelyezésben gótikus, szemöldökgyámos kapuval, fölötte, az oromfalon körablak, halhólyagos mérművel. A torony D-i oldalán és a D-i hajófal K-i szakaszán befalazott csúcsíves kapu. A hajó D-i és a K-i falán, a szentélyfalon csúcsíves, illetve tölcsérbélletes ablakok, az É.i homlokzaton szegmentívesek. Hajója síkmennyezetes, bejárati oldalán karzat, szentélye dongaboltozatos. Falképek: 20. század. Berendezés: jellemzően 20. század első fele. A templom a 13. század végén épült, a 15. században hajóját megtoldották. 1725-ben, 1835-1836-ban, 1923-ban helyreállították. Tornya, az előcsarnok és a hajó Ny-i, visszaugratott része 1932-ben épült (építész: Heinz Béla).
külső leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós épület, a délnyugati sarokban épült toronnyal, egyenes záródású szentéllyel, s az északkeleti sarokban épült sekrestyével. Külseje jól mutatja az egyes építési periódusokat. Szentélye XIII. századi, kissé szélesebb hajórésze a XV. szd.-ban épült. Ezt 1932-ben nyugat felé ismét kissé szélesebben bővítették, s toronnyal látták el. A torony az erdélyi építészet sajátosságait mutatja, felső szintjén hármas csúcsíves ablakok. Felettük fagalériás, magas, hegyes toronysisak. A nyugati homlokzatba 1932-es átépítés eredményei, csakúgy, mint a templomon körülfutó párkány és lábazat. A szentély keleti záródásában két keskeny tölcsérablak van, s ugyanilyen látható a szentély déli falában is. A keleti hajórész déli falában három magasan elhelyezkedő szintén keskeny tölcsérablak figyelhető meg, alattuk elfalazott, csúcsíves ablak figyelhető meg. Az épületnek a periódusoknak megfelelően megtört nyeregteteje palával borított.

2018.08.09 19:00 Emese62 állapot: 5 - pont: 55

Nagyon szép, jó állapotú templom, a tetőt fedő pala az északi oldalon mohás, Egy helyen szintén az északi oldalon vakolat viba a csatorna alatt. Kertje rendezett, érdekes sírok vannak körülötte. Zárva volt.

Barlang (5.703 km)
Harangláb (6.181 km)