Megújulásunk támogatója:  

Fakereszt

azonosító:
6831
törzsszám:
5845
szélesség (lat):
N 47° 55,902'
hosszúság (lon):
E 19° 54,780'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Régi
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
kereszt
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
2237
település KSH kódja:
28194
földhivatal:
Salgótarján Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
A harangláb (trsz.: 5844) mellett álló tölgyfakereszt. Több részre tagolt talapzatát csavart csíkok, fogrovatos és pontozott sorok díszítik. A talapzat főrészén elöl egy-egy faragott gyertyatartó között úrmutató. Alatta karcolt felirat, fürtös, liliomos díszítéssel körülölelve. A hétkaréjos szárvégződésű kereszten erősen megkopott bádog korpusz. Állíttatta Lajgut András szuhahutai bíró 1868-ban. Népi műemlék.

Állapotjelentések

2009.07.12 15:22 zsalaber állapot: 4 - koordináta: N 47° 55,904' E 19° 54,780' - pont: 5

Eléggé eldugott helyen találtunk rá a keresztre. Ez egy olyan zsáktelepülés, ahonnan Galya-tető gyalogtúrával már csak 8 kilométerre van. Az odavezető út nagyon szép,de a kereszt környezete már nem annyira rendezett. Kevesen élnek a faluban Szuhán mondták, hogy kb. 90 állandó lakosa van, de vannak hétvégiház tulajdonosok is
Nagyon érdekes volt hallgatni a keresztet állítató Lajgut András (bíró volt)dédunokáját, aki most 76 éves és Lajgut Mihálynak hívják. Megmutatta, hogy valaha látszódott rajta a felirat is, amiből még néhány betűt sikerült azonosítanunk. Elmondta, hogy itt régen üveggyár működött, de ő bányász volt, amíg nyugdíjba nem vonult.
Sajnos a kereszten lévő korpusz, már rossz állapotban van, és a kereszt alját is meg kellett erősíteni. Aze lőző felmérés óta jelentős változás nem történt.

Azonos egy keresztes kereszttel: Azonos kereszt

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.