Szanda vára

Rom
ERŐDÍTMÉNY
vár
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Hegycsúcs tetején álló várrom, falmaradványai É-D és K-Ny irányúak. Az É-D-i falszakasz kb. emeletnyi magasságú. A falmaradványoktól D-re két, kör alaprajzú ciszterna maradványai. Legmagasabb pontján, kör alakú alapon négyzetes öregtorony falcsonkjai, a hegy sziklás peremén falazott helyiségek romjai. A várkaput ötszögű bástya védte. A vár legrégibb része a 13. század végén épült, külső falai a 15-16. században. Eleinte királyi birtok volt, majd 1387-ben Zsigmond király a Csetneki Györgynek és Mihálynak adományozta. 1389-ben a király visszacseréli, majd Pásztói Jánosnak adományozza. Ennek fiától ismét a koronára száll, majd a királynőé lesz. Ezt követően sűrűn cserélt gazdát. 1546-ban a török elfoglalta, 1551-ben visszafoglalják és hadászati szerepe hamarosan megszűnt.
külső leírás:
Hegycsúcs tetején álló várrom. Falmaradványai É-D és K-NY irányúak, az előbbi kb. emelet magasságú. Tőlük délre köralaprajzú ciszterna(?) maradványai.

Ez a rom már nem lesz jobb állapotban, csak ennél rosszabb ne legyen.

Balás-kúria (3.476 km)