Megújulásunk támogatója:  

Balás-kúria

azonosító:
6530
törzsszám:
5672
szélesség (lat):
N 47° 54,755'
hosszúság (lon):
E 19° 22,534'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Nógrád
helység:
cím:
helyrajzi szám:
237
település KSH kódja:
12016
földhivatal:
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Nagyméretű telken, szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes épület, kontytetővel. D-i oldalán négyzetes alaprajzú, hat pilléres, nyitott veranda, É-i oldalának nagyobb részén nyolcoszlopos tornác. Az épület Ny-i vége és a veranda későbbi hozzáépítés. Kéttraktusos belső, a régebbi részben tükörboltozatos, az újabb részben poroszsüveg boltozatos helyiségek. Padlásának és kisméretű pincéjének bejárata a Ny-i, hozzáépített részben. Falképek: klasszicista (lemeszelve), 1820 körül. Épült 1820 körül, a 19. század végén bővítették, majd Sipeki Balás Lajos rozsnyói püspök és testvére vásárolta meg. Újabb bővítésére 1924-ben került sor. Ugyanezen a telken, az É-i telekhatáron, részben felújított, nyeregtetős, két részből összeépült, hosszú ház.
külső leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kontytetővel, cserépfedéssel. Telkének szélén gazdasági épületek állnak: két földszintes, nyeregtetős, cserépfedésű, egymással összeépült ház. A főépületben óvoda és orvosi rendelő, a melléképületek utca felöli, felújított részében a polgármesteri hivatal működik, a másik rossz állapotban lévő rész raktár, illetőleg használaton kívül van.
Az épület jól láthatóan két részből, az eredetiből és egy, a nyugati oldalhoz hozzáépített bővítésből áll. (A régi házban van az óvoda, az "új"-ban a rendelő.)
A kúrián a lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, északi homlokzatát nyolcoszlopos tornác, délit négyzetes pillérek tartotta, négyzet alaprajzú, kontytetős nyitott veranda tagolja. A hosszabbik homlokzatok 8, a rövidebbek 3 tengely hosszúságúak. Az ablaknyílások állótéglány alakúak, keretelésükben 3 típus különböztethető meg: a nyugati, a déli és a keleti homlokzaton sima szalagkeret, fölötte félköríves, tagozott szemöldök, az északi homlokzat szélein keret nélküli ablakok vízszintesből induló és oda érkező, szegmentíves tagozott szemöldökpárkánnyal, szélein lecsüngő, kannelúrázott ráccsal, a tornácon kereteletlen ablakok ráccsal. Az ablaktengelyek között a falmezőt több-kevesebb rendszerességgel toszkán pilaszterek tagolják. A tornác félköríves lezárású nyílással közlekedik az utca felé, a félkörív tagolt szalagkeretes.
Szabadon álló, téglalap alaprajzú épület kontytetővel, cserépfedéssel. Telkének szélén gazdasági épületek állnak: két földszintes, nyeregtetős, cserépfedésű, egymással összeépült ház. A főépületben óvoda és orvosi rendelő, a melléképületek utca felőli, felújított részében a polgármesteri hivatal működik, a másik, rossz állapotban levő rész raktár, illetőleg használaton kívül van.
A kúriaépület jól láthatóan két részből, az eredetiből és egy, a nyugati oldalhoz hozzáépített bővítésből áll. (A régi házban van az óvoda, az "új"-ban a rendelő.)
Rajta lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe, északi homlokzatát nyolcoszlopos tornác, délit négyzetes pillérek tartotta, négyzet alaprajzú, kontytetős, nyitott veranda tagolja. A hosszabbik homlokzatok 8, a rövidebbek 3 tengely hosszúságúak. Az ablaknyílások állótéglány alakúak, keretelésükben három típus különböztethető meg: a nyugati, a déli és a keleti homlokzaton sima szalagkeret, fölötte félköríves, tagozott szemöldök, az északi homlokzat szélein keret nélküli ablakok vízszintesből induló és oda érkező, szegmentíves, tagozott szemöldökpárkánnyal, szélein lecsüngő ráccsal, a tornácon kannelurázott elemmel kereteletlen ablakok ráccsal. Az ablaktengelyek között a falmezőt több-kevesebb rendszerességgel toszkán pilaszterek tagolják. A tornác félköríves lezárású nyílással közlekedik az utca felé, a félkörív tagolt szalagkeretes.

Állapotjelentések

2016.08.18 12:07 ngabi állapot: 4 - pont: 115

Valamivel jobb állapotú, mit az előző jelentésben

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.