Szent András
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, temetőben, szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. A D-i hajófalon visszaállított román kori nyílásrendszer. Hajója síkmennyezetes, a bejárati oldalon karzat, szentélye keresztboltozatos. A torony bejárata fölött milleniumi emlék s építési tábla 1896-ból, D-i falán I. világháborús emlékmű. Falképek: 1934 (Bátki József). Berendezés: 18-20. század. Orgona: 1900 körül. A templom hajója a 13. században épült, a 14. század második felében új szentélyt építettek hozzá. A középkori templomot a 18. század közepén átépítették, majd 1896-ban megújították.
külső leírás:
Magas dombon álló egyhajós, keletelt épület, 1896-ban hozzáépített, erősen kiugró homlokzati toronnyal, a hajónál kissé keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel. Az épületen szürke lábazat fut körül. Falazata sárgára festett. Nyeregteteje cseréppel borított, a torony magas hagymasisakja bádogozott. A főhomlokzat bejárata felett építési tábla. A torony első szintjén faloszloppal elválasztott neoromán kettős ablak. E felett ívsoros párkány, felette törpegalária. A felső szinten ívsoros záródású tükörben két hosszú, keskeny, félköríves záródású neoromán ablak. A torony jobb oldalának alján világháborús emléktábla. A hajó északi homlokzatát két, a délit három keskeny félkörívű tölcsérablak tagolja. A szentély oldalain téglány alakú tükörben rézsűs bélletű tölcsérablak. A szentély déli fala nem párhuzamos a hajóéval, keleti irányban ferdül.

Felújítás alatt áll kívül-belül, így jelenleg nem használják liturgikus térként. Az 5-ös egy megelőlegezett jegy.

Salgó vár (2.151 km)

Kapcsolódó Légből kapott képek

Az első templom feltehetően a 13. századból származik, ezt még a középkor folyamán bővítették. A temetőben álló keletelt, egyhajós épület a 19. század végén nyerte el mai megjelenését. Zagyvaróna egykor önálló település volt, ma Salgótarján része.