Salgó vár

Rom
LAKÓÉPÜLET
vár
Salgótarján Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
Salgóbánya és Somoskőújfalu közötti sziklás hegycsúcson épült szabálytalan alaprajzú vár. A felső vár K-i, kiemelkedő végén áll az egykor többszintes torony újonnan lefedett maradványa. Tőle Ny-ra húzódik a kezdetben nyitott, majd később teljesen beépült keskeny várudvar. Ennek É-i oldalán nyílik a bejárat, amely előtt a ciszternát is befoglaló előépítmény maradványa látható. A felső várat a D-i oldal kivételével kifli alakban külső vár övezi. Bejárata a Ny-i oldalon nyílik. Falai mentén épületmaradványok húzódnak. ÉNy-i részén íves torony, DK-i sarkánál pedig utólagosan épített ötszögletű ágyútorony áll. Az alsóvár ciszternája a K-i fal mellett látható. Első említését 1341-ből ismerjük. Valószínűleg a Kacsics nemzetség salgói ágának őse, Illés fia Simon vagy ennek fia, Miklós építtette. Utódaik bírták 1460-ig, akiktől a husziták foglalták el. Tőlük visszahódítva először a Szapolyaiaké, majd a Ráskaiaké. 1544-től Bebek Ferencé, akitől végül Derencsényi Farkashoz került. 1554-ben a törökök elfoglalták. 1593-ban a visszafoglalás során romba dőlt.
külső leírás:
Terméskő-sziklára épített szabálytalan alaprajzú vár. Falai csigavonalban elrendezett falszorosokat alkotnak. A külső védőöv keleti sarkán nagyméretű, ötszög alaprajzú torony falai emelkednek. A belső vár alatt részben sziklába vésett, részben falazott ciszterna maradványa. A belsővár magasan emelkedik a vár fölé, keskeny, hosszúkás alaprajzot mutat. Keleti és nyugati sarkán 1-1 négyzetes, vastag falú, toronyszerű épület.

A vár állapota továbbra is jó. Környezete rendezett.

Kapcsolódó Légből kapott képek

A Salgóbányához közeli Medves-fennsík vulkáni csúcsán álló várat a Kacsics nemzetség építette a 13.században. Egészen az 1500-as évek végéig látott el katonai feladatot, pusztulása utána kezdődött meg.