Kisboldogasszony
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, támpilléres templom. Egyhajós tere a DK-i szentély felé háromhajóssá bővül, szentélye poligonális záródású. ÉNy-i homlokzata előtt középtorony, a homlokzat két sarkán további, kisebb tornyok. A hajó fölött nyeregtető, a szentély fölött huszártorony. Bejárata előtt néhány lépcsőfokkal megemelt kapuépítmény. Belseje csehboltozatos. Falképek: 1974 (Takács István). Berendezés: 20. század; főoltár: 1923 (Bátki József); mellékoltár, keresztelőmedence és talán a szószék is: 1929 (B. Kovács Károly). Épült a 18. század második felében, tornyát 1866-ban építették hozzá. Háromhajós bővítése 1900-ban történt, 1914-ben ismét bővítették, ekkor készült szentélye és két homlokzati tornya.
külső leírás:
Magas dombon szabadon álló, részben egy, részben háromhajós épület, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, egy homlokzat előtti és két oldaltoronnyal. Az épület magja a hajó nyugati részét képező egyhajós, két boltszakaszos épületrész, melyhez 1866-ban építettek tornyot. 1900-ban a hajót kelet felé jelentősen megnagyobbították egy háromhajós, négy boltszakaszos térrel. A homlokzat előtti torony két oldalára 1914-ben építettek 1-1 fiatornyot. Nyugati főbejáratához 6 félköríves lépcsőfok vezet. A félköríves záródású kapu előtt két oszlopon álló, leginkább portikuszt idéző előtető helyezkedik el. Felette egyenes záródású ablak. E felett egyszerű párkány, majd kisméretű körablak, feljebb törpegaléria jellegű díszítés követkeyik. A torony felső szintjén kettős, félköríves záródású, záróköves ablakok, e felett órapárkány, majd gúlasisak következik. A támpilléres fiatornyok alsó szintjén keskeny, egyenes záródású ablakok, felettük 1-1 félköríves záródású egyszerű keretezésű ablak, ezek felett egyszerű párkány és ívelt alacsony sisak található egyszerű kereszttel. A hajó északi és déli falán hat nagy méretű, félköríves íáródású ablak látható, közülük 2-2 az első periódus szakaszán, utóbbiak "műmérvű"-vel (szerzői jog fenntartva! K.Cs.) ellátottak. Az északi oldal keleti, a többinél kisebb ablaka alatt egyenes záródású bejárat a sekrestyébe. A hajó két oldalát a fiatornyokhoz hasonló támpillér-imitációk tagolják. A szentély két szélső oldalán 1-1 az előzőekben ismertetettekkel megegyeező ablak látható. A keleti homlokzat északi - szentély melletti - részén két egyenes záródású, téglány alakú ablak világítja meg a sekrestyét. A szentély tetőzetén kisméretű, a tetőzet egyéb részeihez hasonlóan palával borított huszártorony látható.

A templom állapota az előző jelentések óta egy kicsikét romlott. A lábazati vizesedés szépen lassan terjed felfelé. A vakolat pedig hullik.